Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 9 / Med sikte på framtida medaljer – Kajsa Björe tar plats i ATG Talang

Med sikte på framtida medaljer – Kajsa Björe tar plats i ATG Talang

Åtta nya ryttare tar plats i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang. En av dem är hoppryttaren Kajsa Björe.
- Det är en stor glädje och lättnad att komma med, det finns så mycket att utveckla och lära sig, säger hon.

Följande ryttare är uttagna till ATG Talang säsong 2022/2023:

  • Kajsa Björe, hoppning, Jump Club Ridsportförening, född 2002
  • André Brandt, hoppning, Skyrup Country Club Ryttarförening, född 2000
  • Erik Dahnelius, hoppning, Dagstorpsortens Ryttarförening, född 2000
  • Cecilia Bergåkra, dressyr, Naturlära Hästsällskap, född 2001
  • Klara Svanberg, dressyr, Willands Ryttarförening, född 1999
  • My Sandgren, dressyr, Willands Ryttarförening, född 2004
  • Aria Ramkali, fälttävlan, Öveds Jakt- Fältrittklubb, född 1996
  • Amanda Andersson, fälttävlan, Hermanstorps Kör- och Ridklubb, född 2002

Det är just det som är så viktigt; att jag kan få fördjupad kunskap i alla delar kring hästarna.

ATG Talang är ett ryttarutvecklingsprogram som genomförs av Svenska Ridsportförbundet i samarbete med partnern ATG. Där ingår ett mentorskap, individuellt träningsstöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar där ryttarna möter experter på olika områden.

– Det är just det som är så viktigt; att jag kan få fördjupad kunskap i alla delar kring hästarna, management och kring mig, förutom själva ridningen, säger Kajsa Björe.

Vart tror du att detta kommer att leda i ett längre perspektiv?

– Naturligtvis till att jag blir en bättre ryttare, men också att jag blir ännu mer professionell och står ännu mer på egna ben, säger Kajsa Björe.

Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram finns på fem nivåer. Kajsa Björe har tidigare gått nivå tre och genom ATG Talang på nivå fyra är hon nu på nivån just under där seniorlandslaget tar vid.

En jätteviktig satsning. Vi är otroligt tacksamma för de dörrar den öppnar.

– Det här är en jätteviktig satsning. Vi är otroligt tacksamma för de dörrar den öppnar för de här ryttarnas framtida sportsliga karriärer och satsning, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Med sitt engagemang är ATG med och utvecklar svensk ridsport tillsammans med Svenska Ridsportförbundet. ATG Talang är ett exempel på hur det möjliggör verksamhet som på riktigt gör skillnad och som är hållbar över tid.

- Vi är väldigt glada att se våra talangsatsningar bära frukt. Nu ser vi fram emot att de nyuttagna ryttarna får växa och förhoppningsvis kan de i framtiden ta sig hela vägen till toppen, säger ATG:s hållbarhetschef Maria Guggenberger.

Utvecklingsbarhet, inställning, personlig profil och en genomtänkt plan för hästrekrytering väger tungt i uttagningen till ATG Talang.

Förhoppningsvis kan de i framtiden ta sig hela vägen till toppen.

– Kajsa är ett väldigt bra exempel på allt det här. Hon har verkligen tagit till sig hur viktigt det är med alla delar runt omkring. En mycket duktig ryttare som har framtiden för sig och det är jättekul att vi nu får hjälpa henne och de andra vidare genom ATG Talang, säger Henrik Ankarcrona.

Nu väntar en spännande tid för Kajsa Björe och de andra uttagna.
– Gemenskapen med andra som är i samma läge i karriären, att man har kommit en bit, men vill mycket längre, och att utbyta erfarenheter mellan grenarna är jätteviktigt. Jag ser väldigt mycket fram emot det och allt annat som ATG Talang innebär, säger Kajsa Björe.

Läs mer om Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram HÄR

Svensk ungdomsledarmodell exporteras utomlands

Svenska Ridsportförbundet lägger stor vikt vid ungas engagemang och ledarskap där unga utgör en stor och viktig resurs för förbundet. Nu lanserar europeiska ridsportförbundet EEF ett nytt ungdomsledarprogram baserat på vår svenska ungdomsledarkurs.