Annons

    Hem / Aktuellt / Gothenburg Horse Show 2020 / Erik Nordström suverän young rider-segrare

Erik Nordström suverän young rider-segrare

Stort, svårt och tekniskt. Finalen i GHS Young Rider Cup visade sig bli en riktig utmaning för de nio startande finalryttarna. Som enda felfria ekipage kunde Erik Nordström på Mprez fira karriärens hittills största seger.

Erik Nordström på ”reservhästen” Mprez var enda felfria ryttare i GHS Young Rider-finalen på söndagen. Han var jublande glad när han trots en tappad stigbygel i mitten av banan redde ut det och satte en felfri runda.

Jag hade verkligen inga förväntningar utan tyckte att det kunde vara en bra erfarenhet för hästen

Erik, ridandes för Dagstorpsortens Ryttarförening, inledde med en felfri runda i torsdagens uppvärmningsklass. I lördagens 140-klass blev det fyra fel, men inför finalrundan var Erik och tolvåriga SWB-stoet Mprez tillbaka i toppform.
- Jag hade verkligen inga förväntningar utan tyckte att det kunde vara en bra erfarenhet för hästen, säger Erik som inte riktigt hunnit förstå vad som hände.

Mprez (e. Empire u. Arielle ue. Argentan, uppf: Sandra Rittstam) är reservhästen som kördes upp till Göteborg från Eslöv av Eriks gudfar Rolf-Göran Bengtsson... vi tar det från början.

Förstahästen Chanel var Eriks självklara val till finalen i Göteborg. När han skulle rida inne på arenan i onsdags kände han att något inte stämde och veterinär och hovslagare tillkallades. Det visade sig vara en hovböld och någon start var inte aktuell.

Rolf-Göran tittar förbi ibland och han är väldigt engagerad i vad vi gör och vad som händer

Hemma i stallet finns tolvåriga Mprez, som bara varit hos Erik drygt ett år, och en sjuåring. Mprez hade gått två kval och var kvalad för start. Larmet gick hem till Eslöv och Eriks far, som är kusin med Rolf-Göran Bengtsson, ringde till honom. Jodå, det fanns plats i lastbilen så Rolf-Göran, som för övrigt är gudfar till Erik, svängde förbi och hämtade upp Mprez.

Tillbaka till dagens final. Efter sig i startlistan hade Erik flera både meriterade och snabbridande ekipage. När ingen annan lyckades rida felfritt var segern klar och det var en rörd ryttare som tog emot publikens jubel under prisutdelningen. Även gudfar Rolf-Göran på ryttarläktaren med mamma Elsa, som för övrigt fyller 89 år idag, hade svårt att hålla tillbaka glädjetårarna.

- Det var en rolig bana men inte så lätt, hindren kommer snabbt, säger Erik, som till vardags tränar för Ulrika Trägårdh och Stefan Sjögren.
- Rolf-Göran tittar förbi ibland och han är väldigt engagerad i vad vi gör och vad som händer, säger Erik med värme i rösten.

Erik slutar skolan till sommaren och då är det hästar som gäller. Kanske en period i Tyskland hos Rolf-Göran?
- Vi har inte riktigt diskuterat det men visst finns de tankarna, säger Erik.

Finaltvåa blev Filippa Enmark, Jump Club Ridsportförening, på King Kong van't Valissenhof. Ekipaget var snabbast av de med fyra fel. Tätt därefter red Molly Downes, Kungsbacka Ridklubb, in på en tredje plats med Samoa. 

Fullständig resultatlista

Läs mer om GHS här

Nya regler för världsrankningen

Internationella förbundet, FEI, har kommit med världsrankningen i alla grenar fram till och med 31 mars. Nu införs också nya regler för att mildra påverkan av coronaviruset, Covid-19.