Annons

    Hem / Aktuellt / Gothenburg Horse Show 2020 / Norsk världscupseger och Rolf-Göran tillbaka i världstoppen

Norsk världscupseger och Rolf-Göran tillbaka i världstoppen

Äntligen fick Geir Gulliksen vinna världscupen i Scandinavium. Och äntligen var Rolf-Göran Bengtsson tillbaka där han hör hemma, i omhoppning mot världseliten. Europafinalen i Longines FEI Jumping World Cup bjöd på riktig spänning in till sista akt.

1977 var Geir Gulliksen i Scandinavium och såg den allra första internationella tävlingen från läktarplats. 28 gånger har han varit tillbaka sedan dess, numera som ryttare.

Han älskar att gå in i arenan och tror alltid att han är en riktig superstar. Han struntar fullständigt i om de andra hästarna ser flashigare ut än honom själv. 

I dagens världscupomgång var han en av fem felfria i grundomgången, på en bana mästerligt byggd av svenska Peter Lundström. Med en felfri runda även i omhoppningen säkrade Geir sin första världscupseger, knappa sekunden före unga schweiziska ryttaren Bryan Balsiger på Twentytwo des Biches.
- Att få vinna här, i den här arenan, det går inte att jämföra med något annat. Det är absolut höjdpunkten i min karriär, säger en överlycklig norsk ryttare på presskonferensen efter klassen.

Om och om igen hyllar Geir publiken, Gothenburg Horse Show som tävling, och sin lilla ponnyliknande häst VDL Groep Quatro.
- Han älskar att gå in i arenan och tror alltid att han är en riktig superstar. Han struntar fullständigt i om de andra hästarna ser flashigare ut än honom själv. Han är en helt fantastisk liten häst.

Att VDL Groep Quatro kan hoppa råder inga tvivel om. Men han kan också vända på en femöring, något alla fick uppleva under prisutdelningen. Plötsligt svängde Quatro runt och Geir låg i sanden. Efter koll av sjukvårdsteamet på plats kunde han dock ta sig ut ur arenan gåendes för egen maskin.
- Jag vet att han kan göra sådär. Men jag var så glad över segern att jag tappade uppmärksamheten och koncentrationen för en liten stund, och då kan sånt här hända väldigt snabbt, konstaterar Geir.

Från att ha ridit lite två- och trestjärniga tävlingar till att gå in här är ett stort steg. Jag har aldrig ridit något så här stort med honom som idag.

Bakom tredjeplacerade Kevin Staut och fjärdeplacerade Olivier Philippaerts fanns ett riktigt svenskt glädjeämne: Rolf-Göran Bengtsson på nya stjärnan Cassilano JMEN. 

Som enda svenska ekipage tog de sig till omhoppning efter en kanonrunda i grundomgången. Väl där blev det åtta fel och en femteplats.
- Från att ha ridit lite två- och trestjärniga tävlingar till att gå in här är ett stort steg. Jag har aldrig ridit något så här stort med honom som idag. Han har väldigt mycket "scoop", men en stor galopp som fortfarande är lite svår att reglera, säger Rolf-Göran.

Han berättar om den långa resan med den stora skimmelvalacken, som kommer hela vägen från Brasilien.
- Han stod i karantän i sex månader. När han kom ut därifrån var han omusklad, i dålig kondition och med en stor mage. Han hade inte blivit riden mycket alls och såg ut som en gammal häst. Det har tagit ganska lång tid att bygga upp honom igen.

Nästa tävling för Rolf-Göran blir i Herning om två veckor.
- Jag tar med mig både Cassilano och Ermindo dit. Jag har dessutom ett gäng hästar i 6-9-årsåldern som ser väldigt intressanta ut och som kommer att starta där.

För resterande svenskar blev det minst sagt stolpe ut i världscupomgången. Både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann rev sista hindret i grundomgången. Därmed ser det ut som att världscupfinalen i Las Vegas kommer att ridas utan svenskt deltagande. 18 ryttare kvalar till finalen från den västeuropeiska ligan. Peder är bästa svensk på 25:e plats på rankingen och kan bara komma med till finalen om sju andra ryttarna väljer att inte åka.

Ställning Longines FEI Jumping World Cup

Resultat världscupen i Göteborg

 

Smittinfo - följ myndigheternas uppmaningar

(Uppdaterad 6 april) Svenska Ridsportförbundet följer noga utvecklingen med anledning av smittläget, där det händer mycket och läget förändras fort. Hur situationen påverkar verksamheten utvärderas kontinuerligt.