Annons

    Hem / Aktuellt / Gothenburg Horse Show 2020 / Premiär för U25-dressyr i Scandinavium

Premiär för U25-dressyr i Scandinavium

Lövsta Future Challenge International Dressage U25 är tävlingen som bjuder på dressyr på Grand Prix-nivå med totalt sex ekipage. Storbritannien och Danmark skickar sina bästa ekipage för att möta Sveriges U25-talanger under Gothenburg Horse Show.

Det blir lite av en favorit i repris. Många minns säkert den fina U25-tävlingen som Lövsta Future Challenge arrangerade under EM i Göteborg 2017. Då segrade den 19-årige spanjoren Juan Matute Guimon med Quantico – samma häst som han nu tagit klivet upp i världscupen med.

I år är det premiär för U25-dressyr i Scandinavium med ett Grand Prix-program under onsdagen och U25-kür på fredagen, som en uppvärmning till världscupen.

Bland de ryttare som fått biljett för att starta i Scandinavium finns Ellen McCarthy, 24 år från Storbritannien, som rider sin 16-åriga hingst Belafonte. Från södra Jylland kommer danska Josefine Hoffman, 22 år, som till vardags är beridare hos danska landslagsryttaren Anna Kasprzak. Josefines tävlingspartner är Hønnerups Driver och tillsammans har de två bronsmedaljer från U25-EM 2019.

För Sverige är det Emma Jönsson och Isabella Tovek, båda så gott som hemmaryttare till Gothenburg Horse Show, som rider i U25-klassen. Lövsta Future Challenge för dressyrens U25-ryttare blir en kvalitetsklass med högt rankade ekipage.

Det är ett stort steg att ta plats på scenen i den arena som kallas för världscupens verkliga hem. Ett stort steg och en chans att vinna värdefull erfarenhet och insikter inför en framtid som dressyrryttare på seniornivå. 

– Jag är väldigt tacksam över att ha blivit tillfrågad och mycket förväntansfull på att få tävla på Gothenburg Horse Show. Jag har aldrig tävlat i Scandinavium förut men jag har hört så mycket bra saker om tävlingen i sig från alla. Jag hoppas att resultaten i Scandinavium kommer att ge mig en bra start och räknas positivt när det kommer till selekteringen av årets brittiska U25-lag till EM senare i år, säger brittiska U25-ryttaren Ellen McCarthy.
– Jag är så tacksam gentemot Lövsta Future Challenge för att de bjudit in mig till ännu en fantastisk tävling.

Tina Due-Boje är landslagsledare för de svenska U25-ryttarna sedan flera år tillbaka och gläds åt möjligheten för dem att genom Lövsta Future Challenge International få göra entré i Scandinavium:

– Alla tillfällen en U25-ryttare kan få möjlighet att rida i en så stor arena och möta både en speciell atmosfär och hela känslan av stort evenemang är oerhört värdefullt.

– Tävlingen i Scandinavium bidrar positivt på många sätt då den marknadsför åldersgruppen U25, som är relativt ny. Det synliggör en ny kategori för många fler, speciellt unga kan få upp ögonen för den här möjligheten.

Fakta Lövsta Future Challenge
Lövsta Future Challenge övergripande mål är att utveckla svensk ridsport inom hoppning och dressyr. Detta genom att ge unga talanger – både hästar och ryttare – rätt förutsättningar att utvecklas mot internationell Grand Prix. Detta skall leda till att under OS i Tokyo 2020 ska minst två ryttare eller hästar som deltagit i Lövsta Future Challenge ingå i landslaget.

Fakta CDIU25

Ekipagen kan starta i U25 Grand Prix-klasser till och med det år då ryttaren fyller 25 år, 2020 är det ryttare födda 1995 eller senare som har chansen. Programmen som rids är på i stort sett samma svårighetsgrad som Grand Prix men med något lägre krav på antal steg i piaff samt saxen rids i trav i U25-programmet. U25-ryttare har sedan några år tillbaka sitt eget EM och kategorin av ryttare och tävlingar växer stadigt. Sverige har varit framgångsrika med lagmedaljer och samtliga lagryttare har ridit Lövsta Future Challenge-serien nationellt med framgång.

Deltagare Lövsta Future Challenge International Dressage U25

Sverige
Emma Jönsson - Donizetti 39, 10:e på FEI:s rankning
Isabella Tovek - Happiness 26

Storbritannien
Ellen McCarthy – Belafonte, 13:e på FEI:s rankning
Megan Ingham - Wanadoo

Danmark
Josefine Hoffman - Hoennerups Driver, bronsmedaljör individuellt och i lag på U25-EM 2019
Victoria Vallentin - Brooklyn