Annons

    Hem / Aktuellt / Sweden International Horse ... / Käpphästhoppning publikmagnet på SIHS!

Käpphästhoppning publikmagnet på SIHS!

På lördagen var det dags för rafflande final i SIHS Käpphäst Presented by Friends där 20 finalister hoppade en utmanande bana på höjden 50 centimeter. 10-åriga Isabella på hästen Stallbackens Tyra vann den spännande tävlingen inför jublande publik.

Förra helgen hölls kvalet på Westfield Mall of Scandinavia med 130 deltagare och på Sweden International Horse Show var det dags för finalisterna att göra upp i den oerhört populära sporten käpphästhoppning på mässarenan.

En stor publik bjöds på många felfria ritter och stor dramatik när den nervkittlande finalen avgjordes på mässarenan. Det var mycket tävlingsnerver i luften när tävlingsryttarna gjorde upp om fina priser, och för många var vägen lite klurig att komma ihåg. Banan gick över totalt 12 hinder med en grundomgång med direkt påföljande omhoppning för felfria ekipage. Sanden sprutade när ryttarna satsade på vinst med snäva svängar över de utmanande hindrena som inkluderade svårigheter som en oxer och en tvåkombination. Ryttarna smackade på sina tävlingsfina hästar för att ge dem extra energi in i den svåra tvåkombinationen.

-De här bommarna väger inte så mycket och är jättelätta att riva säger konferencier Gry Forssell när en av ryttarna får ett retligt pet i omhoppningen.

Ryttarna satsade stort i omhoppningen

Det var många felfria i klassen trots den svåra banan och hästarna galopperade fort i omhoppningen där ett av ekipagen var så snabba att de gick omkull vid målgången. Snabbast var Isabella på Stallbackens Tyra, tvåa kom Lisen på en tävlingsknoppad Tallbackens Cocos som satsade rejält i omhoppningen med en riktigt snabb runda. Trea blev Astrid på Gladys som är nöjd med sin placering i dagens svåra startfält.

-Det finns käpphästar som har olika lynne och temperament, berättade Gry Forsell medan ekipagen red fram.

-Cocos är snäll och rolig, berättade Lisen för publiken om sin fina häst på prisutdelningen där vinnarhästen Tyra är så taggad att hon knappt kan stå still när finalisterna tar emot sina fina priser. Det går undan på ärevarvet där många rosetter flyger av i farten.

Vinnaren Isabella har tränat varje dag inför finalen

10-åriga vinnaren Isabella, som har fyra käpphästar hemma, har tränat varje dag sedan hon kom med i finalen. Ibland tränar hon lite högre hinder men oftast hoppar hon på dagens tävlingshöjd 50 centimeter. Oxer har ekipaget hoppat flera gånger men kombination tränade de på först förra veckan, säger Alva och berättar att hon var jättenervös inför finalen.

-Stallbackens Tyra är min snabbaste häst, säger hon.

Käpphästhoppning är som ridsport i miniatyr och ett utmärkt sätt att lära sig tävla. Intresset för sporten växer som det knakar och många av dagens deltagare har gjort både hästar och utrustning själva.

-Käpphästar är verkligen fantastiska och gör ridsporten tillgänglig för så många fler, säger tävlingsarrangören Hanna Danewid som arbetar med ungdomsfrågor på Svenska Ridsportförbundet.

Tävlingarna arrangeras av Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Stockholms Läns Ridsportförbund och Stiftelsen Friends. På söndag är det dags igen, då är det nämligen final på höjden 70 centimeter!