Annons

    Hem / Aktuellt / Sweden International Horse ... / Lovande unga kuskar på SIHS

Lovande unga kuskar på SIHS

Det gick undan när tre lovande unga kuskar visade upp sportkörning på mässarenan under Sweden International Horse Show på lördagen i en uppvisning presenterad av Svenska Ridsportförbundets körkommitté.

I sportkörning tävlar man med häst och vagn i tre delprov: dressyr, maraton och precision. Med sina olika delmoment kan man likna sportkörning vid körsportens motsvarighet till fälttävlan.

I mässarenan visade först Victoria Persson, dotter till svenske stjärnkusken Fredrik Persson, upp dressyrmomentet med hästen Samba Girl som tidigare ingått i Fredriks fyrspann. Sedan var det dags för Elin Lage och Ester Fagerlind att visa upp precisionsmomentet. Elin körde A-ponnyn Sunny Boy, en korsning minishettis welsh mountain som till vardags kallas Lilleman medan Ester körde godkände B-ponnyhingsten Menai Diego. I sportkörning finns även en medhjälpare som kallas groom med i vagnen och i Esters vagn satt ingen mindre än Johan Herner, svensk och nordisk mästare 2021.

- Ett väldigt bra huvud på hästen är det allra viktigaste, berättar Johan Herner för publiken om sin gren.

Publiken bjuds på mer sportkörning redan ikväll när det är dags för sportkörningens inomhusserie FEI Driving World Cup på Friends Arena. För den som är nyfiken på sportkörning finns mer info HÄR.