Annons

    Hem / Aktuellt / Sweden International Horse ... / Paradressyr på hög nivå under SIHS

Paradressyr på hög nivå under SIHS

Under fredagen visades en rad olika ridsportgrenar på mässarenan under Sweden International Horse Show. Bland annat presenterade Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté paradressyr.

Publiken bjöds på fin ridning när Carolin Rutberg på Mirage och Anita Johnsson på Currant LA visade upp de program de rider på tävling.

-Para står för vid sidan av, alltså parallell. Dressyren är som vilken dressyr som helst men ryttarna har variationer i sin förmåga att inverka på hästarna som ryttare, berättar landslagsledare Agneta Aronsson för publiken medan ryttarna värmer upp.

-Det är helt väsentligt att hästarna är trygga med det de ska utsättas för, fortsätter hon.

I paradressyr tävlar ryttarna i olika grader beroende på vad de har för funktionsvariation. Allt för att det ska bli så rättvist och sportsligt som möjligt. Tävlingar går till på samma sätt som vid dressyrtävlingar, men med speciellt utformade program.

Anita Johnsson och Carolin Rutberg har båda varit med i landslaget i många år. Anita, som skadat halskotan i en olycka, rider grad 1 vilket innebär att tävlingsklasserna rids i skritt medan Carolin, som har MS, rider grad 3 där tävlingsprogrammen rids i skritt och trav.

-För Carolin har ridningen varit hennes räddning och påverkat hennes motorik väldigt positivt, säger Agneta Aronsson.

Läs mer om paradressyr och ridsportens andra grenar HÄR.