Annons

    Hem / Aktuellt / Sweden International Horse ... / Sammanhållning det bästa med voltige

Sammanhållning det bästa med voltige

Under Sweden International Horse Show bjuds publiken inte bara på tävling och show på huvudarenan, utan även på mässområdet finns ett fullspäckat program fullt av kunskap och inspiration. På fredagen var det uppvisning i voltige.

Voltige kan enkelt förklarat beskrivas som en form av gymnastik på hästryggen. Hästen rör sig på en volt runt en linförare medan voltigören eller voltigörerna utför olika rörelser på hästryggen i skritt eller galopp. Det var stort intresse och imponerade sus från publiken när voltigörerna visade upp en rad olika voltigerörelser på mässarenan, i en uppvisning presenterad av Svenska Ridsportförbundets voltigekommitté.

Publiken fick bland annat se voltigörer hoppa och stå på händer på hästryggen i galopp samtidigt som de fick lära sig mycket om utrustning, tävling och inte minst den fantastiska laganda som präglar grenen.

-Det bästa är sammanhållningen i voltigen, och att vi håller ihop och har väldigt roligt ihop, säger Tuva Westerlund.

-Det svåraste är att få allt att flyta, att få ihop alla övningar och sätta ihop en kür och tajma rörelserna med musiken, fortsätter Tuva, som kommer från Föreningen Uppsala Voltige.

Sveriges voltigörer kan se fram emot dubbla mästerskap på hemmaplan i juli 2023. Då arrangeras nämligen EM och Junior-VM på Flyinge Kungsgård utanför Lund, där Sverige räknar med att ställa upp både individuellt och i lag. Evenemanget arrangeras av Svea Voltigeklubb med stöd från Visit Lund och Event in Skåne med det internationella ridsportförbundet FEI och Svenska Ridsportförbundet som huvudmän. FEI Vaulting European Championships 2023 och FEI Vaulting World Championship for Juniors 2023 väntas samla omkring 600 voltigörer och cirka 150 hästar.

Läs mer om ridsportens grenar HÄR.