Annons

    Hem / Aktuellt / Sweden International Horse ... / Snabbväxande grenen Working Equitation på SIHS

Snabbväxande grenen Working Equitation på SIHS

Working Equitation, eller WE, är den snabbast växande ridsportgrenen i Sverige. Två av landets främsta WE-ryttare var under fredagen på plats för att visa upp denna mångsidiga gren på Sweden International Horse Show.

Åsa Cidh på Algarve och Idamaria Johansson på Hoxi visade upp grenens tre olika moment på mässarenan: dressyr, teknik och speed. Dressyr är precis som det låter en form av dressyrprogram medan teknik går ut på att rida en bana över ett antal hinder. Speed rids också över hinder men går, precis som det låter, på tid. Ett hinder kan utgöras av ett hopphinder som får vara max 60 centimeter högt men kan också vara andra typer av svårigheter som till exempel att rida slalom mellan stolpar. I svår klass rider ryttarna med enhandsfattning.

-Det handlar inte om att kunna hoppa högt utan om att hästen ska kunna gå från att fokusera på rätt tekniska saker till att hoppa och sedan kunna komma tillbaka igen, säger Kajsa Ekedahl från Svenska Ridsportförbundets WE-kommitté, som presenterar denna fantastiska gren för publiken.

I WE tävlar ponnyer och hästar mot varandra, likväl som barn och vuxna. Och man kan tävla med alla typer av hästar, berättar Kajsa Ekedahl. WE är verkligen en gren för alla!

Det första Svenska Mästerskapet i WE anordnades 2021 och förhoppningen är att för första gången skicka ett lag för att representera Sverige till VM 2022.

Läs mer om Working Equitation, och andra ridsportgrenar HÄR.