Annons

    Hem / Aktuellt / Hagen, Tyskland 2021 - EM i... / Lag-EM avgjort – Sverige fyra

Lag-EM avgjort – Sverige fyra

Under onsdagen avgjordes EM i lag 2021 i tyska Hagen. Therese Nilshagen och Juliette Ramel lyfte Sveriges resultat, men det räckte dessvärre inte till pallplats. Vann gjorde segertippade Tyskland före England och Danmark.

Inför onsdagens avgörande låg Sverige på en sjätte plats efter Jacob Nörby Sörensen och Jeanna Högbergs ritter.

Therese Nilshagen och spektakulära Dante Weltino Old var först ut och fick till en superrunda på 76,941 procent.

– Jag är väldigt glad och nöjd, vi gjorde ett stabilt och bra galopprogram. Han var lite frustig här och där och kom lite ur rytm men jag försökte vara cool själv och göra det bästa av situationen, säger hon efter ritten.

Den stora svarta hingsten levererade ökningar som fick procenten att ticka iväg ordentligt.

– Jag tänkte: nu är det ingen jävel som ska säga att jag mesar, det blev full gas, skrattar hon.

Therese Nilshagens resultat räckte totalt till en sjunde plats i klassen.

Juliette sist ut i laget

Juliette Ramel och Buriel K.H. var sist ut i laget på onsdagseftermiddagen. En fin och avslappnad ritt men med en kostsam miss i första piruetten gav slutligen 76,196 procent.

– Ritten kändes bra men han stannade till innan piruetten och trodde det var halt. Piruetterna är ganska lätta för oss annars så jag slappnade av lite... Man ska aldrig slappna av, för det är inte över förrän det är över, summerar hon efter ritten.

Det blev slutligen en fjärdeplats för laget, hur känns det? 
– Det är inte alls dåligt! Speciellt inte för att vara utan Patrik Kittel. 

Buriel_K.H_DGP2_KCL2805.jpgJuliette Ramel och Buriel K.H. var på väg mot personbästa när en miss i piruetterna fick poängen att sjunka något. Men det blev ändå en fint ritt på över 76 procent! Foto: Kim C Lundin

"Hellre varit trea, förstås"

Förbundskapten Bo Jenå är nöjd med svenskarnas prestationer, men lite besviken över att inte hamna på pallplats.

– Vi hade hellre varit trea, förstås. Men men dessa förutsättningar är det en helt okej placering, säger han och fortsätter:
– Det bådar gott inför framtiden, vi har både rutinerade hästar och ryttare.

Segertippade Tyskland tog guld

Storbritannien var i ledningen efter att halva startfältet ridit, men under onsdagen dominerade Tyskland. 

Tyska världsettan och OS-guldmedaljören från Tokyo, Jessica Von Bredow-Werndl, tillsammans med Tsf Dalera Bb, hade bäst resultat i på 84,099 procent. Tvåa individuellt blev lagkamraten Isabell Werth och Weihegold OLD med 79,860 procent och trea, från England, Charlotte Dujardin och Gio med 79,829 procent.

Tre svenskar vidare

De trettio bästa ekipagen i lagtävlingen går vidare till torsdagens Grand Prix Special. Jeanna Högberg, Therese Nilshagen och Juliette Ramel är alla med i startfältet.

– Therese och Juliette är dessutom topp tio, det är inte alls illa. Förhoppningsvis får vi med alla tre till küren också, säger Bo Jenå.

Juliette Ramel, som slutade på en nionde plats individuellt, har ett personbästa på 79,915 procent i Grand Prix Special. Det är även är svenskt rekord, vilket bådar gott inför torsdagen.

De individuella medaljerna delas ut i både GP Special och GP Kür. Ryttarna börjar om från noll i båda klasserna, inga poäng tas med.

RESULTAT LAG-EM

1) Tyskland - 238,944 procent (Dorothee Schneider, Faustus, 74,985 procent, Helen Langehanenberg, Annabelle, (73,960 procent) Isabell Werth, Weihegold OLD, 79,860 procent, Jessica von Bredow-Werndl, TSF Dalera BB, 84,099 procent)

2) England - 232,345 procent

3) Danmark - 231,165 procent

4) Sverige - 225,389 procent (Jacob Nörby Sörensen, Moegelbjergs Romeo, (68,431 procent) Jeanna Högberg, Lorenzo, 72,252 procent, Therese Nilshagen, Dante Weltino Old, 76,941 procent, Juliette Ramel, Buriel K.H., 76,196 procent)

SVT sänder - SVT1 och SVTPlay

Onlineresultat följer du här

Tidsprogram och TV-tider:

Torsdag 9 september
17:00 EM Grand Prix Special

16:50-23:15 SVT Play
20:00-23:15 SVT24

Lördag 11 september:
13:00 EM Grand Prix Kür

13:00-16:15 SVT Play
14:10-16:15 SVT1

Saab är förbundssponsor till Svenska Ridsportförbundet och grensponsor till dressyren.

Final för ungdomarnas nationshoppningsserie

I helgen är det dags för final i ungdomsryttarnas Nations Cup-serie i hoppning. Finalen rids i Nederländerna och Sverige har fyra lag på startlinjen. I helgen väntar finalklasserna.