Annons

    Hem / Aktuellt / VM i Herning 2022 / Sverige med i medaljjakten i VM-dressyren

Sverige med i medaljjakten i VM-dressyren

Efter lördagen i Herning är det halvtid i lagdressyren och Sverige är med i kampen om medaljer. Jeanna Högberg med Astoria lyckades inte riktigt ända fram till mållinjen men Juliette Ramel på Buriel K.H. fick till en riktig superritt!

Juliette Ramel och Buriel K.H. fick hela 76,164 procent av domarna och ökade Sveriges chanser till lagmedalj betydligt.
- Jag måste säga att det var en av mina bästa ritter. Jag hade en så bra känsla. Att känna att han är så laddad men ändå så lugn, att han har så mycket energi men är helt med mig. Jag är verkligen jätteglad över honom, säger Juliette Ramel efter ritten.

En av mina bästa ritter.

Med missar för lagets första ekipage, Jeanna Högberg och Astoria, låg pressen på Juliette och Buriel att leverera för att hålla Sverige kvar i medaljjakten.
- Det blev ju lite extra press. Om man rider som andra ryttare känns det också skönt för de i laget att man lämnar ett bra fotavtryck inför imorgon, det är en skön känsla för dem att gå in då, tror jag.

Det känns nästan som att jag är i meditation under ritten.

För att hantera pressen gäller det att stänga ute negativa tankar, menar Juliette.
- Jag försöker alltid att inte tänka 'så får jag inte göra' eller 'det får inte hända', utan bara fylla huvudet med det man vill tänka på och det man vill ska hända. 
- Jag vet inte hur jag ska förklara riktigt, jag mediterar inte själv, men det känns nästan som att jag är i meditation under ritten.

Jeanna Högberg-Asterix 8 220806 RT_1500.jpg
Jeanna Högberg på Astoria. Foto: Roland Thunholm

"Vi kan mycket bättre"

Jeanna och Astoria gjorde en stabil uppvisning och låg nära sitt personbästa fram till slutet av programmet. Sedan blev det lite otakt i bytena i varje och problem med piruetter och övergångar.
- Det kändes som att hon blev trött i slutet av programmet. Vi kan mycket bättre och brukar aldrig ha problem med piruetterna, säger Jeanna.

Astoria är bara tio år och går sitt första stora mästerskap.
- Jag får fokusera på att det var väldigt fint fram till missarna. Vi har varit här i många dagar, jag har aldrig varit så här länge på tävling med henne förut. Det har varit svårt att lägga upp träningen, så det är något vi får dra lärdom av. Kanske har jag tagit ut henne lite för många gånger så att hon var trött nu.

Therese Nilshagen och Patrik Kittel återstår i det svenska laget. De rider sina ritter under söndagen. Lagmedaljer delas ut efter Grand Prix och de tre bästa resultaten i laget räknas.
- Nu ser vi framåt och hejar på de andra och hoppas att de gör superprestationer så att vi tar en medalj, säger Jeanna.

Sverige ligger på fjärde plats efter två ryttare men mycket kan hända under morgondagen. Det skiljer mindre än en procentenhet mellan tredje och femte plats och ledande laget från Nederländerna har, i motsats till de flesta andra nationerna, redan haft sin "på pappret" bästa ryttare.

TV-tider

Söndag 7 augusti
10.55-14.20 SVT Play, dressyr lag Grand Prix
15.15-20.30 SVT Play SVT2 (15.15-17.00 & 18.00-20.30) SVT1 (17.00-18.00), dressyr lag Grand Prix

Svenska starttider

Söndag:
15:56 Therese Nilshagen - Dante Weltino OLD
19:27 Patrik Kittel - Touchdown

Fullständig startlista

Läs mer om hur dressyren går till på VM HÄR.

Tidsprogram dressyr

Lördag 6 augusti
11.00 Grand Prix I – lagtävling del 1

Söndag 7 augusti
11.00 Grand Prix II – lagtävling del 2
20.00 Medaljutdelning lag

Måndag 8 augusti
13.30 Individuellt Grand Prix Special
20.00 Medaljutdelning

Onsdag 10 augusti
09.00 Hästbesiktning
20.00 Individuellt Grand Prix Kür
23.00 Medaljutdelning

Startlistor och resultat

Svenska Anna-Karin bygger banorna på VM

Anna-Karin Tidén har järnkoll på hinderhöjder och bommar på VM-banorna. De små detaljerna är hennes grej.  — Jag är jätteglad och fantastiskt stolt över att få vara med här, säger en av mästerskapets nio assisterande banbyggare.