Annons

    Hem / Aktuellt / VM i fälttävlan 2022 / OS-biljetten säkrad för svensk fälttävlan

OS-biljetten säkrad för svensk fälttävlan

Det blev till slut en sjätteplats för det svenska VM-laget i fälttävlan. Därmed säkrade de en plats i OS som avgörs 2024 i Paris. Därmed är Sverige OS-klart i alla tre grenarna.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff pustar ut.
- Otroligt skönt att ha det här klart det ger helt andra förutsättninger än när man kvalar sista året före OS, säger Fredrik som ser beröm över laget.
- Så glad för ryttarna att de hållt ihop det hela vägen.

De här tjejerna är absolut ett dream team

Att ha två år på sig för planering inför ett OS är förstås en fördel.
- De här tjejerna är absolut ett "dream team" men det är långt dit och vi har ju fler ryttare som inte är här som också kan vara aktuella, säger Fredrik Bergendorff.
- Vii får se hur vi kan lägga upp det nu när vi kan planera två år framåt.

Det hände mycket under förmiddagens första del av hoppningen i Pratoni del Vivaro. Sverige låg åtta, gick upp till sjunde, till åttonde igen och så en sjunde plats när första delen av hoppningen var klar och OS-kvalet var säkrat!

Malin Josefsson-Golden Midnight 2 220918 RT_700.jpg
Foto: Roland Thunholm

Malin Josefsson på Golden Midnight hade två nedslag.
- Jag är jättenöjd med hästen och har egentligen haft en bra känsla hela tiden, säger Malin.
-Vi har haft tre så bra rundor vi kan förvänta oss men resultaten i terräng och hoppning har inte varit där.
Malin har ridit två EM men det här var VM-debut och hon tycker hon har lärt sig mycket.
-Och vi har gått först ut och kunnat komma tillbaka med info till de andra så jag hoppas vi tillfört det här, säger Malin.

Sofia Sjöborg-Bryjamolga van het Marienshof 11 220918 RT_700.jpg
Foto: Roland Thunholm

Sofia Sjöborg på Bryjamolga van het Marienshof Z kom runt med bara två tidsfel.
-Min häst var helt fantastisk, hon har aldrig hoppat så högt men gick in och bara provade på allt, säger Sofia, som berättar att stoet hade massor av energi kvar efter gårdagens terräng.
-I morse skulle jag rida upp henne inför upptravningen, hon bara studsade runt och jag ville bara skritta men det blev inte mycket skritt.

Aminda Ingulfson-Joystick 6 220918 RT_700.jpg
Foto: Roland Thunholm

Aminda Ingulfson på Joystick fick åtta fel.
-Det blev alldeles för spännande, säger Aminda som berättar att Joystick var i någon bom på framhoppningen.
- Han gillar det inte men brukar ju lyfta lite bättre sedan och nu var han lite mer framme än jag trodde, säger Aminda som är mer än nöjd med VM-debuten.
-Jag är jättenöjd ändå att ha ändå genomfört ett VM med godkänt resultat, det är jättehäftigt!

Frida Andersen-Box Leo 2 220918 RT_700.jpg
Foto: Roland Thunholm

Belgiens Karin Donckers red precis för Frida Andersén på Box Leo och när bommarna föll gav det Frida lite marginal. Med bara ett nedslag kunde hon säkra minst en sjundeplats och en svensk OS-plats till Paris 2024. 

-Jag är otroligt lättad, det känns så himla skönt , säger Frida efter ritten som erkänner att de kändes jobbigt under framridningen. När hon kom in på banan visste hon att det fanns marginaler.
-Jo, jag hade ganska bra koll när jag red in och förstod att jag hade råd med åtminstone två nedslag, säger Frida som är nöjd med sitt första VM.
-Absolut, jag åker härifrån med mersmak men vet att jag kan mycket bättre redan idag och med lite träning och en säsong till tror jag vi kan få till ett riktigt bra resultat.

Frida blev bästa svenska ryttare på en individuell sjuttondeplats.

Under eftermiddagen avgjordes fördelningen av medaljer när de 25 bästa efter terrängen startade i omvänd ordning. I det läget hade Sverige en sjundeplats och OS-platsen var redan klar. Det var sedan Belgien som med bara tre ryttare kvar fick för många nedslag och föll till åttonde plats. Sverige gick oskå om Schweiz som slutade sjua.

Tyskland vann före USA och Nya Zeeland. Storbritannien fick nöja sig med fjärde plats, bara 0,6 straffpoäng skiljde mellan silver och fjärde plats.

Storbritannien fick istället glädja sig åt en individuell guldmedaljör. Tysklands Michael Jung hade guldmedaljen i sin hand men när först ett och sedan allra sista hindret föll blev det i stället blott 25-åriga Yasmin Ingham från Storbritannien som fick kliva upp överst på prispallen.

Nationstävling, totalt efter dressyr, terräng och hoppning: 1) Tyskland 95,2 straff 2) USA 100,3 3)  Nya Zeeland 100,7 4) Storbritannien 100,9 5) Irland 136,8 6) Sverige 139,4 7) Schweiz 140,6

Individuellt, totalt efter dressyr, terräng och hoppning: 1) Yasmin Ingham, Storbritannien, Banzai du Loir 23,2 2) Julia Krajewski, Tyskland, Amande de B'Neville 26,0 3) Tim Price, Nya Zeeland, Falco 26,2 17) Frida Andersén, Sverige, Box Leo 40,5 31) Amanda Ingulfson, Sverige, Joystick 41,3 41) Sofia Sjöborg, Sverige, Bryjamolga van het Marienshof Z 47,6 46) Malin Josefsson, Sverige, Golden Midnight 54,9

Kompletta resultat

Läs mer från VM i fälttävlan här

SVT har sänt terrängen och hoppningen - se det igen på SVT Play

Sverige OS-kvalat i tre grenar - dressyr och hoppning vid VM i Herning