Ponnyn genom åren

1954 Svenska Ponnyföreningen, SPF, bildas.
1955 Första hoppklassen för bara ponyer arrangeras av Stockholms Ryttarförbund (nuvarande Stockholms Fältrittklubb). Inga Berg med Fingal vann.
1959 Första ponny-SM på Skansen i två kategorier.
1960 Första ponny-SM i dressyr i Visby.
1965 SPF delas upp i två sektioner; tävling och avel. Första ponny-SM i fälttävlan.
1966 Första ponnyinstruktörskursen på Strömsholm.
1967 SPF:s första kalender kommer ut med fyra nummer. Drogs på stencil hemma i köket hos Birgitta och Gustaf Dyrsch.
1967 Första ponny-TR såg dagens ljus. Häfte I tom III omfattade 20 sidor.
1969 SM i ponnygalopp införs.
1971 Första internationella ponnytävlingen hålls i Holland.
1972 Ponny-EM går för första gången i Landskrona.
1975 SPF delas upp i tre organisationer. SPF för sport, Svenska Ponnyavelsförbundet och Svenska ponnytravföreningen.
1978 Ponnyallsvenskan i hoppning går för första gången.
1980 Ponnyallsvenskan i dressyr har premiär.
1980 Ponny-EM i fälttävlan hålls för första gången i Skövde.
1983 NM för ponny - Sverige tar lagguld i samtliga grenar.
1992 Ponny-EM på Drottningholm.
1999  Ponny-EM på Strömsholm


1954 Svenska Ponnyföreningen SPF bildas

Föreningen bildades i början av 1954 i Södertälje. Syftet med föreningen var att främja ponnyavel och ponnysport. Och en av föreningens första åtgärder var att upprätta ett Svenskt Ponnyregister, i vilket ponnyer av alla raser kunde intas. Men flera år dröjde innan Svenska Ponnyföreningen hade resurser till att utge stamböcker för de brittiska raserna.
Man började sin verksamhet med olika utställningar, där det enda sportmoment som ingick var sk ridklasser (ponnydressyr).
Några år senare började även intresset för tävlingar träda fram och då först och främst gällande hoppningen. Och föreningens första SM hölls 1959 på Solliden, Stockholm. Tävlingarna var uppdelade i två klasser, en för ponnyer under höjden 130 cm och en annan för ponnyer mellan 130 - 147 cm.
Segern i klassen för de små hästarna gick till Gunnela af Geijerstam på Isidor från Danderyd.Den andra klassen vanns av klubbkamraten Karin Myrin på Loffe.
Och så sent som 1971 visade den europeiska ponnysporten framfötterna, då hölls nämligen de första europeiska mästerskapen i hoppning och dressyr för ponnyer. Tävlingen var visserligen "inofficiella" men det var bara början.
Tävlingarna som utspelade sig i Holland blev en stor succé för Sverige, när Agneta Ohm lyckades kamma hem både hoppningen och dressyren.
Året efter blev det Sveriges tur att vara världsnation, och Europamästerskapen hölls då i Landskrona. Så småningom blev dessa mästerskap även godkända av FEI och anordnades nu under deras beskydd.
Föreningen blev bara större och större för varje år som gick, och tillslut så blev man tvungen att dela föreningen. Och man delades då upp i två förbund.Svenska Ponnyavelsförbundet, som tog hand om all ponnyavel samt Svenska Ponnytravförbundet som blev huvudman för ponnytravet. Och detta skedde år 1976.

Fortsättning följer
 


Senast uppdaterad: 2009-06-25

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons