Ryttargalan 2007 - alla pristagarna

2008-01-05
 
Ett fullsatt Tyrol i Stockholm hyllade ridsportens största på Ryttargalan på lördagskvällen.
2007 såg flera stora ridsportframgångar där både dressyr och hoppning klarade sitt OS-kval. Dressyren med ett EM-brons till laget i Italien och hoppningen med en femteplats på sitt Europamästerskap i Tyskland.
Många var nominerade till utmärkelserna och vinnarna hyllades av den fulltaliga publiken.

Sju hästar valdes in i den nyinrättade Horse of Fame, en hyllning till hästar som uträttat något stort i sporten.
Dressyrstjärnorna Jan Brink och Briar blev Årets dressyrryttare respektive Årets häst, medan juryn bedömde att framtiden finns i fälttävlan och utsåg Christoffer Forsberg till en av Morgondagens stjärnor och hans VM-häst Lefuria till en av Morgondagens hästar.
Hopplandslaget gjorde förra årets bragd när man klarade fortsatt deltagande i superligan med en andraplats i finalen trots reservhäst i laget och en sistaplats i tabellen som utgångspunkt.
Årets komet blev dressyrryttarinnan Emma Karlsson som imponerade stort i somras när hon debuterade i vad som kallas världens tuffaste tävling, Dressyrchampionatet i Aachen, och där gick hela vägen till final med Faradera.

Samtliga pristagare:
Årets Ryttare - Svenska Ridsportförbundets Championatstecken:
Rolf-Göran Bengtsson - hoppning, Jan Brink - dressyr, Linda Algotsson - fälttävlan
Prisutdelare: Bo Helander, ordförande Svenska Ridsportförbundet

Årets Häst - häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport: Briar - dressyr (1991 hingst e: Magini u: Charis e: Krocket uppf & äg: Hans Yngve Göransson)
Prisutdelare; Caroline af Ugglas
Juryns motiveringVärldens högst rankade hingst i sin gren, som bidrog till svenskt EM-brons i lag och gjort en rad toppresultat över året, inklusive i Aachen. Var i slutet av året tiondelar från att slå regerande världscupmästaren Warum Nicht och vann världscupen i Stockholm.

Morgondagens stjärna - hängiven ryttare under 30 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna: Maria von Essen - dressyr, Henrik von Eckermann - hoppning, Christoffer Forsberg -  fälttävlan
Prisutdelare: Mona Johannesson
Juryns motiveringar:
Morgondagens stjärna Dressyr: (Maria von Essen) Nådde landslagsnivå redan som junior och tog brons i JEM. Har etablerat viktigt samarbete med uppfödare och utbildat sin nu bästa häst Vivo från treåring till Grand Prix. En hängiven slitvarg som sedan flera år har professionell verksamhet och med framgång också visar unghästar.
Morgondagensstjärna hoppning (Henrik von Eckermann): Tog steget utomlands redan för flera år sedan och har genom en kombination av talang och hårt arbete blivit stalljockey hos Ludger Beerbaum.  Har hunnit med att vara förstaryttare i annat tyskt stall och även arbetat på Irland. Tog under 2007 internationella GP-placeringar med Beerbaumstallets hästar och är påtänkt för landslagsuppdrag i år.
Morgondagensstjärna fälttävlan (Christoffer Forsberg): Junior som redan tagit medalj i senior-SM. En mycket komplett ryttare som vinnlagt sig om att nå hög nivå i både dressyr, terräng och hoppning.

Morgondagens Häst - svenskägd häst som är mellan 6 och 8  år och som spås vara en kommande stjärna:
Hoppning: Hip Hop 1045 (1999 hingst e: Feliciano u: Mazurka e: Electro, uppf & äg: Hans Göran Persson)
Dressyr: Fleurie (2000 sto e: Florestan I u: Allegra e: Akzent II uppf: D Eustace äg: Ingrid Lilja, Marianne Lilja Wittbom)
Fälttävlan: Lefuria (2001 sto e:Leuthen u: Mirielle e:Bordeaux  uppf & äg: Christopher Forsberg
Prisutdelare: Karin Mattsson, ordförande Riksidrottsförbundet
Juryns motiveringar:
Morgondagens häst dressyr, (Fleurie): Har sedan fyra år ålder varit en stjärna i sin årgång och vann Sjuårschampionatet 2007. Debuterade under året i Intermediere och har alla förutsättningar att komma långt, med rätt typ, rörelser, utstrålning, nerv och energi. Väl matchad av Stefan Jansson. 
Morgondagens häst hoppning (Hip Hop): Har under året briljerat i Svår klass på nationell nivå och är omtalad internationellt, särskilt efter trestjärnig internationell GP-placering  i Schweiz och framgångar också på Zangersheide.
Morgondagens häst fälttävlan: (Lefuria): Egen uppfödning som kom femma i unghäst-VM. En komplett häst som är bra i både dressyr, terräng och hoppning.

Årets Hederspris - delas ut av Ryttargalans jury: Jan-Olof Wannius
Prisutdelare: Jan Fristedt
Juryns motiveringEn stridbar eldsjäl som bidragit till svenska framgångar inom både aveln och sporten internationellt. Tidigare flerfaldig svensk mästare och OS-ryttare som på 70-talet var med och bytte inriktningen på svensk hoppavel, och därmed banade vägen för senaste årens medaljer. Är idag en av Skandinaviens viktigaste tävlingsarrangörer, också inom dressyr.

Årets Uppfödare - svensk uppfödare som haft betydande framgångar med sina produkter: Margareta Algotsson (Stand By Me och Robin des Bois, fälttävlan)
Prisutdelare: Lisen Bratt Fredricson och Pia Levin
Juryns motivering: Har med liten skala på sin avel och viktigt samarbete inom familjen producerat en rad internationella topphästar, inklusive en världscupfinalsvinnare och en EM-medaljör. Är med det facit en av de framgångsrikaste fälttävlansuppfödarna i världen. Står 2007 som uppfödare till de två av de högst rankade svenska hästarna i grenen och dessutom deras ryttare! 

Horse of Fame: VDL Cardento, Mynta, Butterfly Flip, Briar, Wilson, MacKinley, Keymaster xx
Prisutdelare: Yvonne Åstrand och Anna Hedenmo
Framröstade av Hippsons läsare

Årets Hästskötare - hästskötare som sätter hästen i första rummet, har bra laganda och är ett bra föredöme för andra: Emelie Ahlberg (arbetar hos Jan Brink)
Prisutdelare: Joakim Nätterqvist
Juryns motivering: En utmärkt lagmedlem som alltid är positiv, ställer upp för alla och alltid går att lita på. Är mycket noggrann och otroligt duktig på att ta hand om "sin" häst, sätter alltid honom i första rummet och viker sällan från hans sida. Har alla attribut man vill se hos en hästskötare. 

Årets Komet - Emma Karlsson
Prisutdelare: Erika Lickhammer
Framröstad av tidningen Ridsports läsare

Årets Bragd - exceptionell prestation i svårt läge: Hopplandslaget
Prisutdelare: Jessica Almenäs
Juryns motivering: Lyckades i ett svårt och vanskligt läge; låg på förhand sist,  tvingades ta in en reservhäst men kom ändå att dela andraplatsen med världsmästarna och säkrade därmed fortsatt plats i superligan vid finalen i Barcelona. Resultatet avgör hela upplägget för nästa säsong, då laget ska försvara OS-silver 
Senast uppdaterad: 2010-06-01

Huvudsponsor

Förbundssponsorer

Sponsorer

Hotellpartner

Samarbetspartner

Annons