Hem / Utbildning / Grönt kort nytt 2021

Grönt kort nytt 2021

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.

Vill du ta Grönt kort ska du kontakta din Grönt kort-ansvariga i föreningen eller This is a mailto link  som kan ge dig information om när nästa Grönt kort-kurs startar. Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan arrangera Grönt kort-kurser samt genomföra examinationer.

Grönt kort-kursen består både av en fysisk träff med kursledare och en utbildningswebb. 
Du genomför Grönt kort på webben innan den fysiska träffen.
Den ska vara genomförd och godkänd minst 5 dagar innan träff med kursledaren. Testerna innehåller frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen

Det här behöver du göra

 1. Anmäl dig till en Grönt kort kurs, om inte din förening anordnar någon kurs så hör av dig till  This is a mailto link 
 2. Ha koll på förkunskapskraven (pdf med intyg och förkunskapskrav) som är nya för 2021
 3. Grönt kort kursen är uppbyggd i två delar
  - En del som du gör på webben
  - En fysisk del som du har tillsammans med kursledare
 4.  Finns två sätt att få ta del av webbdelen:
  om man beställer själv:
   Gå in på Sisu Förlag, klicka för att beställa din webbdel, därefter kommer en länk via mail som ger dig behörighet till webbplatsen GröntKort.
 5. Klubben beställer allt kursmaterial: Anmäl dig till kurs i föreningen.
  Denna webbdel skall du vara klar med senast fem dagar innan träff med kursledare.
 6. Var delaktig i de fysiska träffarna och lycka till!

Här hittar du ett intyg om förkunskaper (pdf), med bilaga som innehåller information om vilka förkunskaper som behövs. Intyget ska fyllas i och lämnas till ansvarig Grönt kort-utbildare i föreningen, i samband med den första fysiska träffen med kursledaren.

Åldersgränser

Läs mer här om de åldersgränser som gäller för Grönt kort

Till föreningar

Grönt kort - information till föreningarna (pdf)

Talbok:

Grönt kort-materialet finns även som talbok för den som har en läsfunktionsnedsättning. Går att låna vid närmsta folkbibliotek eller Myndigheten för Tillgängliga Medier, www.legimus.se.

Om du är synskadad eller dövblind kan du få Grönt kort-talboken kostnadsfritt av Synskadades Riksförbund Folkbildning 122 88 Enskede, 08 – 39 90 00 eller This is a mailto link.

Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse har fastställt att det är ett krav att deltagare på Svenska Ridsportförbundets utbildningar ska vara medlemmar i förening ansluten till förbundet. 

Frågor: Kontakta kansliet This is a mailto link eller 0708-929020