Hem / Tävling / Skydda hästen från smitta

Skydda hästen från smitta

Precis som hos människor florerar emellanåt smitta och virus hos hästar. Det är därför ett generellt råd att vara noggrann med smittskyddet men det finns inga restriktioner mot transporter eller tävling i Sverige.
 
 Det är allas vårt ansvar att hålla våra hästar friska. Det är viktigt att vara uppmärksam på hur hälsoläget är i stallet och hästarnas välmående.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, följer och gör en riskbedömning av smittläget, och länsstyrelsen är ansvarig för riskhantering. Svenska Ridsportförbundet följer råd och rekommendationer från myndigheterna.

Smitta kan blossa upp när som helst och det finns flera saker du som hanterar hästar kan göra för att minska risken. Covid 19 har lärt oss vikten av god hygien och att hålla avstånd. Att hålla avstånd är naturligt för alla som hanterar hästar, inte minst på grund av säkerhetsrisken.

God handhygien, med tvål och vatten och/eller handsprit är bra också i kontakt med hästar. Precis som smittor i allmänhet gått ned i samhället som en följd av att folk följer restriktionerna för Covid 19 kan alla som vistas i stall minska risken att föra smitta vidare mellan hästar.

Den största risken för att få in smitta till en frisk besättning är nya hästar som flyttar in. Att ordna en karantän är en väl investerad slant för att förebygga smittoutbrott. För stallägare och ridskolor är det en bra idé att förebygga och förbereda genom att ha ett utrymme som går att använda som karantäns- eller isoleringsstall.

Håll nyinflyttade hästar avskilt för observation de första veckorna. Stressen i samband med flytt, liksom långa transporter samt nya hästkontakter ökar risken för infektioner.

Även till vardags kan du tänka på att

  • Använda handtvätt och handdesinfektion före och efter kontakt med andra hästar.
  • Kontrollera hästens temperatur dagligen. Då får du en snabb indikation på om något förändrats i hästens hälsa.
  • Glöm inte munkontrollen vid daglig visitation.

Blanda inte hästkategorier i samma stall

Tänk på att vid uppstallning inte blanda tävlingshästar med avelsston, och om det blir aktuellt med uppstallning på ett stuteri, inte blanda ston med inkommande unghästar (som oftast smittar stona på hösten och sedan leder till kastning under vårvintern). Detsamma gäller också på ridskolan, blanda inte tävlingshästar - som kan föra med sig smitta - med ridskolehästar! 2019 skakades ridsporten i Sverige av ett utbrott av den neurologiska varianten av EHV1-viruset. Utbrottet med flertal dödsfall och många sjuka hästar drabbade ett antal ridskolor som fick hålla stängt, och under en period ställdes flera tävlingar in.

Ryttare och hästägares ansvar

Tänk också på att man som tävlingsryttare ansvarar för att hästen och stallet senaste tre veckorna innan tävling inte ska ha haft smittsam sjukdom - i och med anmälan i TDB skriver under hästägarförsäkran så intygar man detta.

I vår "Hästanläggningar en guide" finns mer att läsa om smittskydd och hästvälfärd
från sidan 14.

Läs mer