Hem / Utbildning / Grönt kort

Grönt kort


Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.


Vill du ta Grönt kort ska du kontakta din Grönt kort-ansvariga i föreningen eller kollar när nästa Grönt kort-kurs startar i distriktet.

Grönt kort handledare i Göteborg & Bohusläns Ridsportförbund

Kommande Grönt kort kurser i Göteborg & Bohusläns Ridsportförbund

Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan arrangera Grönt kort-kurser samt genomföra examinationer.

Grönt kort-kursen består både av en fysisk träff med kursledare och en utbildningswebb. Du genomför Grönt kort på webben innan den fysiska träffen. Den ska vara genomförd och godkänd minst 5 dagar innan träff med kursledaren. Testerna innehåller frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen.

Det här behöver du göra

 1. Anmäl dig till en Grönt kort kurs
 2. Ha koll på förkunskapskraven (pdf med intyg och förkunskapskrav) som är nya för 2021
 3. Grönt kort kursen är uppbyggd i två delar
  - En del som du gör på webben
  - En fysisk del som du har tillsammans med kursledare
 4. Gå in på SISU Förlag, klicka för att beställa ditt digitala utbildningsmaterial, därefter kommer en länk via mail som ger dig behörighet till webbplatsen Grönt kort.
  Denna webbdel skall du vara klar med senast fem dagar innan träff med kursledare.
 5. Var delaktig i de fysiska träffarna och lycka till!

Här hittar du ett intyg om förkunskaper (pdf), med bilaga som innehåller information om vilka förkunskaper som behövs. Intyget ska fyllas i och lämnas till ansvarig Grönt kort-utbildare i föreningen, i samband med den första fysiska träffen med kursledaren.

Registrering av grönt kort i TDB

Den som går Grönt kort kursen kommer under kursens gång att registrera sig i tävlingsdatabasen (TDB) om hen är över 18 år och inte finns registrerad som ryttare på annans konto.
Viktigt! Alla barn som finns registrerade i TDB sen tidigare som ryttare under sin förälders/målsmans profil ska inte skapa ett nytt konto i samband med Grönt Kort-kursen. Minderåriga ska/bör inte ha en egen inloggning utan ska läggas till under "Mina sidor - Ryttare" under förälders/målsmans profil i TDB.

Göteborg & Bohusläns Ridsportförbund registrerar inga gröna kort från vars kursinbjudan inte godkänts av distriktskansliet.


Registrering av äldre grönt kort - Gäller från och med 1 januari 2022

Grönt kort är första steget för den som vill tävla inom ridsporten. Det är ett kvitto på att den som vill lösa tävlingslicens känner till de regler som gäller för att tävla.

Ridsport är en idrott i utveckling och mycket har hänt inom tävlingsverksamheten vad gäller regler med mera. Tävlingsreglementet uppdateras vartannat år, det har bland annat kommit ett nytt regelverk mot dopning och otillåten medicinering, detta är ryttarens ansvar att känna till.

För att tävlingsryttare ska vara uppdaterade på gällande regelverk införs nya rutiner för registrering av Grönt kort. Syftet är att alla tävlande ska ha aktuella kunskaper om tävlingsregler, hästvälfärd, säkerhet och värdegrund.

För att följa och säkerställa det ovan beskrivna behöver du som tagit grönt kort före 2011 men inte registrerat det i tdb göra följande:

1. Ryttare som tagit Grönt Kort före 2011 och kan intyga detta genom en bild på det fysiska Gröna kortet skall genomgå webbutbildning samt göra ett slutprov för att få Grönt Kort registrerat i TDB. Vi rekommenderar att gå hela Grönt kort kursen där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper ytterligare tillsammans med kursledare och andra kursdeltagare i förening.

2. Ryttare som tagit Grönt Kort före 2011 och inte kan intyga det, skall av ovan nämnda anledning genomgå Grönt Kort kursen i sin helhet.


Frågor och svar

Fråga: Jag tog grönt kort för 25 år sedan, har inte varit aktiv sen dess eller registrerat grönt kort i TDB samt saknar ett fysiskt grönt kort. Måste jag gå om hela kursen?

Svar: Ja, det är viktigt att vara uppdaterad innan man ger sig ut på tävlingsbanan och det har hänt mycket sedan dess. Kontakta Grönt kort-ansvarig i din förening eller hör med ditt distrikt som kan ge dig information om när nästa Grönt kort-kurs startar.

Fråga: Jag har mitt Gröna kort kvar, kan jag ta en bild på det och få det registrerat i TDB?

Svar: För att du ska vara uppdaterad och ha aktuell kunskap behöver du köpa det webbaserade utbildningsmaterialet , när du gjort klart det ska du göra ett prov med en kursledare. Därefter kan ditt distrikt registrera det Gröna kortet på din profil i TDB.

Fråga: Vart vänder jag mig om jag vill göra ett prov?

Svar: Fråga i första hand om din förening har kursledare för Grönt kort. Hör annars med distriktet som du tillhör.

Fråga: Hur får jag tillgång till det webbaserade utbildningsmaterialet?

Svar: Via SISU-Idrottsböcker, klicka här för att komma direkt till materialet

Fråga: Jag tog Grönt kort efter 2011 och vill ha det registrerat för att jag ska börja tävla, vad gäller då?

Svar: Vi uppmuntrar till att genomgå det webbaserade utbildningsmaterialet för att friska upp

kunskaperna om du inte varit aktiv på länge.

Fråga: Vad räknas som intyg?

Svar: En bild på det Gröna kortet

Vid frågor eller funderingar om grönt kort kontakta kanslit via: This is a mailto link