Hem / Tävling/Träning / Voltige

Voltige

Kommittéordförande för voltigen i Halland är Minna Slåttheden.

Här kommer en liten presentation av voltigen och Minna!

Vilken är din gren?

Voltige

Hur går tävlingarna till?

Voltige kan tävlas individuellt, par och i lag. Voltigörerna utför både obligatoriskt program och fritt program (kür) till egen vald musik. Bedömning sker efter en skala på 0-10 poäng.

Hur ser Voltigens historia ut?

Voltige härstammar från kavalleriet, men är en relativt ny publik och tävlingssport. Vid olympiska hästtävlingarna i Antwerpen 1920 var voltige en av grenarna och Sverige var med och representerade.

Vilka hallänningar har varit framgångsrika eller betydlesefulla i Voltigen förr? (människor och hästar)

Laholms voltige från Halland har haft stora framgångar och representerat Sverige som landslag. De har även ståt på pallen flera gånger som SM mästare.

Caprifolens voltige har haft stor betydelse att bredda voltige i Sverige, då varit med och tagit fram flera nya klasser som möjliggjort sporten så fler kan delta i tävlings sammankomster. De har och är drivande i utvecklingen av PARA voltigen, och har idag Sveriges enda PARA-voltigelag.

Vilka hallänningar är framgångsrika eller betydelsefulla i Voltigen nu? (människor och hästar) 

Jasmin Jacobsson och Kajsa Rimskog är två framgångsrika indivudella Halläningar som representerat Sverige på flertal internationella tävlingar samt mästerskap.

Lina Tagesson har både haft stor betydelse som landslagsttränare och som drivande i utvecklandet av PARA voltige. Hon hjälper till och sätter Halland på kartan för voltige.

Vem är du och varför brinner du för Voltige?

Jag heter Minna och jag brinner för voltigen då den ger otroligt stark lag-anda och gemenskap. Inom voltige kan alla hitta sin styrka och det skapar så otroligt mycket självkänsla. Det är stor gemenskap och vi-känsla. Jag är framförallt drivande inom PARA-voltigen. Hästen är ett fantastiskt verktyg i gemenskap med voltigesporten för personer med funktionsnedsättning. Genom voltigen och med hästen kan alla få uppleva farten av galopp. 

Vilka mål har du som grenledare för Voltigen?

Min förhoppning som grenledare är att få fler att se voltigens fördelar med att inkludera personer med funktionsnedsättning i sina verksamheter.

Till Caprifolens hemsida

Till SvRFs hemsida om voltige.