Hem / Aktuellt / 08 / Strömsunds RK tar ny teknik till hjälp i Coronatider

Strömsunds RK tar ny teknik till hjälp i Coronatider

Vid Strömsunds dressyrtävling i helgen kunde de som inte fick komma på tävlingen istället se sina nära och kära tävla via nätet.

Klubben fick stipendium från Göteborg Horse Show 2019 för att förbättra möjligheterna för att träna för kunniga tränare i alla discipliner i glesbygd. 

De satsade på ett system som kan följa ryttaren via en kamera som momentant kan sända bilderna vidare till en tränare som kan direktkommunicera med ryttaren via till exempel telefon.Det ger fantastiska möjligheter för ryttarna, till exempel rider en av medlemmarna western för en tränare som finns i USA!

Genom SvRF och SISU har klubben fått projektstöd för Coronaanpassningar som haPår gått till ytterligare utrustning som headset med mera berättar klubbens ordförande Helena Svanberg.

Peter Faxén och Helena Svanberg från tävlingsledningen Peter Faxen och Helena Svanberg från tävlingsledningen

När det var dags för dressyrtävlingar i helgen tog de systemet till hjälp för att sända ritterna via Facebook. De ryttare som ville vara med och visa sin ritt fick ett armband som gör att kameran följer ryttaren under ritten. Man sände ritten med 30 sekunders fördröjning på klubbens Facebooksida och filmerna kan ses i efterhand under en period. 

Efter lite uppstartstrassel på fredagen så har det fungerat jättebra på lördag och söndag säger Maja Galin från klubben som håller i tekniken. ”Det är lite kul med livesänd Lätt B, det är inte så ofta det händer” 

Trots att man inte har fiberuppkoppling fungerar det med hjälp av en förstärkare med 4G. ”Det skulle naturligtvis bli bättre kvalitet med fiber men det här fungerar. ”Vissa klipp har 300 visningar och det är jätteroligt” säger Maja.