Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2021 / Krav på registrering av hästanläggningar

Krav på registrering av hästanläggningar

Från och med den 21 april 2021 ska alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur eller som hanterar avelsmaterial ha registrerat sin verksamhet hos Jordbruksverket. De nya reglerna gäller för dig som har hästar eller andra hästdjur.

Jordbruksverket behöver ha information om var djuren finns för att enklare kunna spåra smittor.
Registreringen görs på Jordbruksverkets hemsida. ALLA som har hästar berörs av registreringen - även om du bara har två hästar hemma på gården.

HÄR finns information om hur registeringen görs och vem som är ansvarig att göra den. Alla som ansvarar för hästar kommer i olika omfattning att beröras av reglerna i den nya djurhälsoförordningen.
Driver du en anläggning med hästar behöver du också registrera varje individs UELN-nummer för alla hästar som ska vara på anläggningen i 30 dagar eller mer.

De nya reglerna finns i EU:s nya djurhälsoförordning AHL, Animal Health Law. Djurhälsoförordningen är en så kallad ramlagstiftning för djurhälsa och smittskydd. Reglerna gäller från och med den 21 april 2021.

Det nya registreringskravet för anläggningar med djur omfattar många nya djurarter som inte har registrerats tidigare. En ny stor grupp som måste registrera sina anläggningar är hästhållare. På Jordbruksverkets sida finns riktad information till hästhållare.

Det är den som driver en anläggning som ska registrera den och de djurarter eller avelsmaterial som hålls där, även om den själv inte äger eller tar hand om dem. En anläggning kan exempelvis vara ett stall, ett bete, en butik eller ett zoo.

Alla behöver inte registrera en anläggning
Den som driver en veterinärklinik eller har sällskapsdjur i hushållet behöver inte registrera att de har en anläggning. För att ett djur ska räknas som sällskapsdjur måste det vara av en art som enligt lagstiftningen kan vara ett sällskapsdjur och det får inte hållas i kommersiellt syfte.

Också transportörer ska registrera sig
Den som transporterar hållna hovdjur, klövdjur och fjäderfän mellan länder ska registrera sig som transportör. Även den som transporterar katter, hundar och illrar som det finns krav på att registrera anläggning för, ska registrera sig.

När och var gör man registreringen?
Sedan 5 februari går det att

På Jordbruksverkets hemsida finns mer information om AHL, det nya regelverket och vad registreringen innebär