Hem / Utbildning / Parasport

Parasport

Inom Svenska Ridsportförbundets medlemsklubbar finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionshinder. Ca 4.000 ryttare med funktionshinder får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritidssysselsättning.

Majoriteten har ett kognitivt funktionshinder och ofta ett eller fler tilläggshandikapp. Ridsport ger även ca 1.500 rörelsehindrade, drygt 100 hörselskadade och lika många blinda och synskadade ryttare möjlighet till en aktiv fritid

Att rida med funktionsnedsättning

Ridning för ryttare med funktionsnedsättning bedrivs antingen som fritidsridning eller hästunderstödd terapi/ridterapi. I Svenska ridsportförbundets regi har man fokus på att erbjuda ryttare med funktionsnedsättning en aktiv fritidssysselsättning och sport. Tusentals ryttare erbjuds ridutbildning anpassad utifrån sina egna förutsättningar under ledning av utbildade instruktörer.

Att tävla med funktionsnedsättning

I Sverige består tävlingssystemet för ryttare med funktionsnedsättning av två delar. En där man tävlar på egen häst och en med möjlighet att låna häst av arrangören. Tidigare reds alla tävlingar på lånade hästar, men allteftersom sporten utvecklades både i Sverige och internationellt, utvecklades även möjligheten att tävla på egen häst. Tävlingarna delas in i fyra grader, beroende på hur mycket funktionsnedsättningen påverkar ridningen. Ryttaren rider program som är speciellt utformade för att passa de olika graderna.

Kontakta distriktet för information om vilka av våra föreningar som har verksamhet för pararyttare.