Hem / Hästkraft / Inkludering / Faddersystem på Viarps KoRK

Faddersystem på Viarps KoRK

Varje måndag kl. 16.30 samlas både barn och föräldrar. Barnen är i åldern 6–12 år. Totalt är det 9 tjejer och killar som deltar.De flesta föräldrarna går upp i cafeterian och barnen börjar med att hitta hjälmar och västar, denna måndag när Skånes Ridsportförbund är på besök. Varje barn har en fadder från ridskolan och tillsammans går de till stallet för att göra i ordning hästen. Att göra iordning hästen tillsammans ger möjligheter till att lära känna varandra, kunna visa och berätta vad utrusningen finns och heter. Samarbetet kräver också kommunikation vilket blir ett sätt att öva på det svenska språket för de nyanlända och ridskolans faddrar får öva på att kunna beskriva och förklara på ett tydligt sätt.

https://www.youtube.com/watch?v=duiiFfkew64

När vi frågar Abdullah om det är svårt så säger han – nej det är lätt! För Abdullah är ridning något nytt men hans syster som också är med har ridit tidigare bl.a. i Egypten där de bodde under en tid innan de kom till Sverige.

 

Abdullah med ponnyn ”Robbe” (Robe Night Time).

 

Rieda, 6 år tillsammans med sin fadder Therese Lindvall och ponnyn Miranda.

När barnen är klara med sina hästar leder de tillsammans med faddrarna in dem i ridhuset och sitter upp. Väl uppe på hästryggen tränar de på ridvägar, att stanna och sätta i gång hästen. Faddrarna är ungdomar från föreningen och föreningens ungdomssektion. Deras roll är att visa och hjälpa barnen dels i stallet dels under själva ridpasset.

Det är den fjärde gången de rider och har redan börjat öva på att rida lätt i traven. De övar på enkla ridvägar och grunderna i ridning, sitsen, att sätta i gång, och stanna hästen samt hur man svänger med hjälp av vikt och hjälper. Ledare av hästarna är barnens faddrar och Aiman från Cityidrotten som kan tolka om det behövs. Ridlektionen hålls på svenska och faddrarnas roll blir att visa och förklara för barnen det som ridskolechefen Susanne Johannesson förmedlar. Föräldrarna som sitter på första parkett i den varma cafeterian kan följa barnen och samtidigt umgås. Första gången hade klubben särskild information till förädlarna och de planerar också att ha fler träffar för föräldrarna under våren.

 

Faddrarna finns hela tiden med under ridpasset för att leda hästen och förklara de olika momenten.

Efter lektionen leds hästarna in i stallet. Utrustningen ska av, hästarna göras i ordning och utrustningen tillbaka på sin plats. I spiltorna pratar barnen med sina faddrar t.ex. om hur täcket ska sättas på och hur man knäpper det. En fin kommunikation uppstår kring hästen.

 

Hur ska remmarna på täcket knäppas? Tillsammans löser Rhiannon Percy och Mahmoud det hela genom att prata och visa.

Efter allt är klart i stallet sticker barnen tillsammans med faddrarna i väg upp till cafeterian. Marcus från Cityidrotten introducerar dagens lek och Aiman översätter till arabiska. Barnen och faddrarna delas in i två lag. Två från varje lag – en fadder och ett av barnen från varje lag – ska genom samarbete i tur och ordning hitta saker som ligger på golvet. Utmaningen är att en av dem har förbundna ögon och får inte ledas till föremålen utan endast berätta vad den andra ska göra – höger, vänster, bak, fram, ned. Dessutom på tid. Inte alltid så lätt som det låter.

 

I cafeterian är det varmt och gott efter ridpasset och hästarna är ompysslade. Leken förbereds genom att ögonbindeln kommer på plats.

Efter leken är det dags för fika - alltid lika uppskattat! Sedan är det dags att gå till bussen som Cityidrotten lånat från ett av Landskronas fotbollslag, Landskrona BoIS, och åka hem.

 

En imponerande fika som Liz Carcary har fixat!