Hem / Hästkraft / Inkludering / Hässleholms RK

Hässleholms RK

Projektet HUR KUL – som helst syftar till att lyfta fram kvinnligt utvecklande ledarskap och hållbarhetsperspektivet inom ridsporten. De fokuserar på hästen, sporten och ryttaren. I deras forum diskuterar de trygghet, ledarskap, skadeförebyggande arbete, stallkultur och självförtroende. De har ordnat olika clinics och föreläsningar på dessa teman. Renee Carlsson från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad berättar att det hela startade med att man började prata om hållbarhet och kom in på unga kvinnors roll och skadeförebyggande arbete för häst och ryttare och Agria var intresserade av att lyfta frågan. Nätverket som bildades träffas 4–5 gånger per år och bestämmer agendan tillsammans.

-          Vi har också många ungdomar med i gruppen som är med och bestämmer inriktningen för arbetet, viket känns väldigt bra, säger Renee Carlsson på Länsförsäkringar Göinge - Kristianstad.

I hållbarhetsarbetet är just den sociala hållbarheten en fråga som de arbetar mycket med. I arbetet blir det också satsningar tillsammans med olika ridklubbar där t.ex. Kristianstads ridklubb vill fokusera på frågan om näthat.

Ordförande Ulrika Olsson berättar att projektet också ledde fram till integrationsprojektet HURIS (Hållbar Utvecklande Ridsport och Integration i Samhället) som startade upp i våren 2016. HURIS är ett samarbete mellan Hässleholms Ridklubb, Hässleholms kommun och Länsförsäkringar Göinge - Kristianstad. En eftermiddag i veckan kommer ensamkommande ungdomar från ett antal boenden till stallet för att pröva på ridning. Ridklubben kan ta emot upp till 10 ungdomar och boendena kommunicerar med varandra för att veta hur många som har möjlighet att komma inför varje tillfälle. De har ett gemensamt kalendarium där de lägger in olika aktiviteter.

Finansiering av verksamheten sker dels genom att kommunen står för transport och personal som följer med ungdomarna och Länsförsäkringar Göinge- Kristianstad står för ridklubbens lönekostnader. Hässleholms Ridklubb står för övriga kostnader som de sökte medel för genom Skåneidrotten. Tanken är att det ska var ett långsiktigt hållbart arbete. Det handlar inte bara om att nyanlända ska få prova på ridsport utan om ett intresse väcks ska de kunna stödja dem framledes också.

-          Det handlar dels om att stötta finansiellt dels ett engagemang från ridklubben att välkomna och göra ungdomarna delaktiga och kanske hjälpa till med transport till ridskolan, menar Renee Carlsson från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Denna fredag eftermiddag när Skånes Ridsportförbund var på besök är det 6 unga killar som kommer från två olika boenden. Ett par stycken har tagit sig dit på egen hand och andra kom tillsammans med personal från boendet. För några är det första gången i stallet och första gången på en häst. Idag är det voltige på schemat. En av killarna som varit där tidigare blir lite besviken över att inte få en egen häst.

Killarna lyssnar noga till Maria Bornhov som är ridskolechef och Nadia Svensson som arbetar på ridskolan. Nadia har hållit på en del som linförare i voltige vilket kommer väl till nytta nu. Hjälmar provas ut och sedan hämtas utrustningen till Generalen som är utbildad voltigehäst. Flera av killarna tycker att han är väldigt stor. Även Kalle görs i ordning för att vara med under passet.

 

-          Voltigen ger mycket, särskilt för de lite äldre killarna som gärna vill ha lite fart, säger Nadia.

Nadia sätter med enkla kommandon i gång Generalen och visar de olika gångarterna och berättar vad de kallas på svenska. Killarna upprepar orden. De delas upp i två grupper utifrån vilka språk de talar så att de också kan hjälpa varandra med översättning. Några börjar med Kalle där de får sitta upp och i skritt rida slalom mellan koner och några börjar med voltige på Generalen.

Det är härligt att se de leenden som spricker upp när en efter en känner att de behärskar att sitta kvar på Generalen både i skritt, trav och galopp. När de är klara ställer sig flera på kö och vill prova voltigen igen. Besvikelsen över att inte få ha en egen häst är som bortblåst, voltige var ett mycket lyckat inslag.

 

Att ställa sig på knä och släppa taget var till en början inte självklart, men alla klarade det galant!