Hem / Hästkraft / Inkludering / Insatser för nyanlända vuxna på HFRK

Insatser för nyanlända vuxna på HFRK

Rapport från Skånes Ridsportförbunds besök 2016 
Närheten till hästar betyder allt för Saied från Syrien 

Så länge han kan minnas har Saied Aslan haft hästar i sitt liv då hans föräldrar födde upp hästar i Syrien. Han fick en speciell relation till hästar redan i tidig ålder. Han kom till Sverige från Syrien för drygt två år sedan, via Libanon, Turkiet, Grekland och Serbien. Under en tid gjorde han praktik på Helsingborgs Fältrittklubb. 

 

 

Att designa hoppbanor är ett av Saieds stora intressen, här en bild från tiden i Syrien. Foto: Saied Aslan 

Vägen har varit lång och hans familj har nu efter två år separerade från varandra slutligen återförenats. Innan resan mot Sverige påbörjades var Saied under några månader också chef och tränare vid en anläggning i Jordanien, men eftersom han inte fick uppehållstillstånd där, fortsatte resan till Sverige.  

Saied är utbildad optiker och hade en glasögonfabrik i Damaskus. Förutom att sköta fabriken var han under 15 års tid huvudtränare och ansvarig för tävlingshästarna vid en hästanläggning utanför Homs. Ända fram till mitten av 80-talet tävlade han dessutom själv i hoppning. Saied fick ta emot pris som bästa tränare i Syrien 2007, 2008 och 2009. Då var han även huvudtränare till syriska landslaget hela vägen från barn upp till A-laget. 

Han har hela tiden målmedvetet utvecklat sina kunskaper och 2009 började han även arbeta med ridning för barn och unga med funktionsnedsättning. Förutom att vara tränare har han arbetat med problemhästar och varit verksam som assisterande banbyggare och haft förmånen att få jobba med flera av de stora internationella banbyggarna.  

Saied beskriver att han har en speciell känsla för hästar och kan se vilken kapacitet de har. I Syrien jobbade han en hel del med problemhästar, många hörde av sig med sina problem. Ofta räckte det att studera hästarna på film och ge råd utifrån det. På något sätt kan han ”prata” med hästarna. Totalt har han 25 års erfarenhet av arbete med distanshästar. 

– Jag är tacksam för den känsla jag har fått för hästar och den erfarenhet jag fått i livet tillsammans med hästarna, säger Saied. 

 

 

Saied tillsammans med banbyggare på en tävling i Syrien. Foto: Saied Aslan 

Nu har Saied fått uppehållstillstånd i Sverige och bor i Helsingborg tillsammans med sin hustru och de tre barnen. Saknaden efter familjen liksom hästarna och hans hund har varit stor innan han nu kunde få hit sin familj. 

När han för drygt ett år sedan var ute och promenerade gick han förbi Helsingborgs Fältrittklubb och fick syn på hästarna. Han frågade om han fick titta på hästarna och det gick naturligtvis bra. 

En kvinna på Röda Korsets språkcafé dit han brukade gå kände Maria Eriksson som då var verksamhetschef på HFRK och rekommenderade honom att ta kontakt med henne. Han tog kontakt med Maria och erbjöd sig att hjälpa till med vad som helst, bara han fick möjlighet att vara nära hästar igen. Maria välkomnade honom till stallet, men visste ju inget om honom. Hon fick en referens till en tidigare elev från Syrien som numera är beridare i Örebro. Eleven berättade att han hade tränat för Saied och att han var den bästa tränare han någonsin haft. 

– Jag kände mig välkommen i gemenskapen direkt när jag träffade Maria och hennes kollegor i stallet, säger Saied. 

 

Maria Eriksson och Saied Aslan i hinderförrådet på Hfrk.  

Han fick en praktikplats på HFRK. Under förmiddagen läste han svenska på SFI och eftermiddagarna tillbringade han i stallet och gjorde sin praktik. Han hjälpte till med hästarna och den dagliga skötseln av stallet och fick också ansvaret för hinderförrådet.  

I hinderförrådet rörde han sig vant och hade flera projekt i gång med allt från hindermaterial som behövde fräschas upp till att ta fram nya hinder och inte minst att måla upp ett Sverigehinder i blått och gult som Saied tyckte fattades.  

 

Sverigehindret – senaste tillskottet i hinderförrådet.  

Saied har även assisterat banbyggaren Fredrik Malm, som blev mycket imponerad av hans kunskaper i banbyggande. Saied berättar att han började hjälpa till med banbygge på tävlingar i Syrien och att han hade en naturlig fallenhet för design. Allt eftersom han byggde banor fick han mer erfarenhet och blev mer och mer efterfrågad. Saied har genom åren assisterat flera internationella banbyggare, som Allan Ball och Giovanni Bussu samt Allan Wade. För Saied är säkerheten viktig i ridningen och banorna måste anpassas efter hästarnas och tävlingens nivå, så att det alltid är säkert. På HFRK har han assisterat i samband med tävlingar som SM, Baltic Cup och Elit GP och varit till ovärderlig hjälp för föreningen. 

Saied söker nu ett arbete där han kan få jobba med det bästa han vet, nämligen hästar. Med hans erfarenhet och rutin som ryttare, tränare, hästkännare och banbyggare borde han vara en dröm för de som söker en mångfacetterad och duglig person för att utveckla sin hästnäring. Under tiden jobbar Saied vidare mot sin dröm om att i framtiden kunna föda upp bra hästmaterial igen och så småningom kanske ha en egen anläggning någonstans i Skåne.