Hem / Hästkraft / Inkludering / Viarps Kör och Ridklubb

Viarps Kör och Ridklubb

Integrationsarbete på Viarps Kör och Ridklubb - Rapport från Skånes ridsportförbunds besök på föreningen under 2016  

Det är inte första gången som Viarps kör- och ridklubb engagerar sig i integrationsarbete, redan 2013, hade de ett samarbete med Individuell Människohjälp (IM) där nyanlända tjejer fick pröva ridning under ett antal veckor tillsammans med medlemmar i ungdomssektionen. Mötet mellan tjejerna gav nya erfarenheter och lärdomar och mycket glädje och gemenskap. Nu har Viarp, med stöd från Skåneidrotten, startat upp ytterligare ett projekt i samarbete med Landskrona Stad där ensamkommande killar från ett boende kommer och rider under 10 veckor för att pröva på, umgås med både hästar och häsintresserade ungdomar. Ytterligare ett projekt är på gång med fokus på barn i familj och att främja föräldramedverkan i samarbete med Cityidrotten.

- Det känns viktigt att kunna öppna upp ridskolan för fler och introducera dem till hästsporten, säger Susanne Johannesson som är ridskolechef på Viarps kör- och ridklubb. 

Idag är det fyra killar som kommer tillsammans med en som arbetar på boendet som också prövar att rida. Ungdomssektionen finns på plats för att visa hur de kan göra iordning hästarna. Eftersom det är sjätte gången märker jag att killarna redan fått lite koll på hur hästen ska förberedas med borstning och var de hittar utrustningen till hästarna. Lite svårt att komma ihåg exakt hur all utrustning ska sitta, men ser att någon lägger två fingrar mellan nosgrimman och två av killarna fångar in mig och undrar om inte Plutos bett sitter lite väl hårt och jag håller med. Vi ber en i Ungdomssektionen titta och mycket riktigt så satt det lite väl tajt. Fabian blir borstad innan sadling. När alla träns, sadlar och benskydd sitter på plats leds hästarna ut i ridhuset. Idag rider de ridbanans vägar, snett igenom, rakt över ridbanan och övar på att styra med blick och vikt samt att göra halt. Det blir även slalom. Erica Andersson som håller i lektionen arbetar som ridlärare på ridskolan och instruerar alla till att korta tyglarna för att komma fram i trav. Traven går alldeles utmärkt! Medlemmar från Ungdomssektionen finns med under hela ridpasset som stöd. Här används blicken för att styra så att vikten hamnar rätt, gick mycket bra för alla. När lektionen är klar sitter alla av och leder tillbaka hästarna till stallet. Utrustningen ska av och in i sadelkammaren, hästarna borstas och hovarna kratsas. När hästarna är ompysslade blir det teori. På schemat är det repetition av regler i stallet, vad utrustningen heter, vad borstarna heter och används till samt vad hästarna äter. Några provsmakar havre och betfor. De repeterar även vad rummen heter – sadelkammare och foderkammare. Vi konstaterar att kammare är ett gammalt ord för litet rum. Sedan avslutar vi i klubbrummet med fika. Erica och ungdomssektionen ska besöka killarna boendet och är nyfikna på vad de kommer att hitta på när de kommer, men killarna avslöjar inget.