Hem / Aktuellt / Distriktet / Gällande råd och restriktioner

Gällande råd och restriktioner

Uppdaterad information 30 juni: Lättade restriktioner för tävling. Gällande råd och restriktioner kring covid-19 påverkar ridsporten.

Uppdaterad information 30 juni 2021 11:00

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på måndagen att steg 2 i planen för att lätta på restriktionerna med anledning av pandemin träder i kraft på torsdag 1 juli. 

För ridsportens del betyder det att arrangörer som vill, kan planera för publik utifrån reglerna i TR. I övrigt ligger rekommendationer om medhjälpare, kafeterior mm kvar tills vidare.

Uppdaterad information 4 juni 2021 11:20

Max 8-rekommendationen hävs
Svenska Ridsportförbundets tidigare rekommendationen om max 8 ridskoleryttare per grupp för elever födda 2001 eller tidigare på ridskolor anslutna till förbundet upphävs från den 28 juni. Beslutet togs av förbundsstyrelsen den 3 juni.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Uppdaterad information 4 juni 2021 11:20

Max 8-rekommendationen hävs
Svenska Ridsportförbundets tidigare rekommendationen om max 8 ridskoleryttare per grupp för elever födda 2001 eller tidigare på ridskolor anslutna till förbundet upphävs från den 28 juni. Beslutet togs av förbundsstyrelsen den 3 juni.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Hör av er om ni har frågor eller funderingar

 • Gällande ridskola, förening, utbildningar/aktiviteter, kommunikation och mediakontakt, konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 0703-545423
 • Gällande tävling, funktionärsfrågor och ekonomi, konsulent Ewa LindbomThis is a mailto link, 0703-545492.

Uppdaterad information 27 maj 2021 17:40

Tävling för alla från 1 juni - TDB öppnar på fredag
Förbundsstyrelsen har idag tagit beslut om att från 1 juni öppna tävlingar för alla åldersgrupper av ryttare, i enlighet med ordinarie och tillfälliga TR samt bestämmelser i respektive proposition. TDB öppnar för anmälningar fredag 28 maj kl 13:00.

Beslutet innebär att tävlingar öppnas för alla licensierade ryttare, utan krav på yrkesverksamhet eller att man tillhör en viss åldersgrupp. Dessutom försvinner alla geografiska begränsningar.
Äntligen! Det känns fantastiskt och det var med glädje som en helt enig förbundsstyrelse fattade beslutet. Många har väntat på detta, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Uppdaterad information 24 maj 2021 12:00

Klartecken för lägerverksamhet
Från 1 juni 2021 kan barn och ungdomar delta i lägerverksamhet. Utgångspunkten är att anpassa aktiviteterna utifrån verksamhetens förutsättningar. Folkhälsomyndigheten har tagit fram råd om förebyggande åtgärder. Läs mer på RF:s hemsida.

Uppdaterad information 12 maj 2021 13:30

Möjliga lättnader för idrotten från 1 juni
Smålands Ridsportförbund har tagit del av den information som regeringen och Folkhälsomyndigheten kom med den 12 maj gällande möjliga lättnader i restriktioner för idrotten från och med 1 juni 2021. Vi inväntar nu vidare information från Riksidrottsförbundet och Svenska Ridsportförbundet och återkommer så snart vi vet mer.

Uppdaterad information 12 maj 2021 12:00

De skärpta regionala rekommendationerna som gäller i Kalmar län och Kronobergs län förlängs till den 31 maj.

 • Detta innebär bland annat
  • Att alla verkligen begränsar sina nära kontakter utanför arbetsplatser och skola genom att endast umgås med de personer som man normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
  • Att allmänheten inte anordnar eller deltar i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel fester och liknande socialt umgänge.
  • Att vuxna inte tränar tillsammans i grupp inomhus (gäller ej yrkesmässig idrott).
  • Att avvakta med att låta barn och ungdomar spela matcher och delta i tävlingar.
 • Se nedan vad som gäller för respektive län i Småland

Hör av er om ni har frågor eller funderingar

 • Gällande ridskola, förening, utbildningar/aktiviteter, kommunikation och mediakontakt, konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 0703-545423
 • Gällande tävling, funktionärsfrågor och ekonomi, konsulent Ewa LindbomThis is a mailto link, 0703-545492.

Uppdaterad information 29 april 2021

Efter Folkhälsomyndighetens besked att det blir möjligt för barn och unga födda 2002 och senare att tävla i sin idrott igen öppnar ridsporten för enstaka tävlingar för de yngre. Förbundsstyrelsen har efter beskedet beslutat att ryttare födda 2002 eller senare får från och med 3 maj 2021 delta en tävlingsdag utomhus per vecka i eget och angränsande distrikt.

 • OBS! Det förekommer olika regionala rekommendationer beroende på smittspridningen i aktuellt län. Se nedan vad som gäller för respektive län i Småland.

TDB, Tävlingsdatabasen, kommer att vara öppen för anmälan till aktuella tävlingar från tisdag 4 maj.

Beslutet påverkar inte tidigare taget beslut om tävling för yrkesverksamma. Det gäller tills vidare eller till nya besked kommer från myndigheterna. De som definierats som yrkesverksamma kommer fortsatt att vara det oavsett ålder.

Folkhälsomyndigheten är tydlig med ”att för individuella idrotter kan barn och unga födda 2002 eller senare delta i maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande”.

För ridsporten betyder det att ryttare födda 2002 eller senare kan delta i tävling en dag i veckan. Det gäller oavsett om arrangören anordnar tävling över flera dagar. Under tävlingsdagen kan ryttare göra flera starter enligt TR.

Tävlingen ska äga rum lokalt. För ridsportens del betyder det en återgång till de regler som gällde innan tävlingsstoppet 1 mars, att ryttare kan delta i tävling i eget eller angränsande distrikt.

Att barn och unga får möjlighet att komma ut på tävling igen är ett mycket glädjande besked som många väntat på, och som kommer efter ett uthålligt och samlat påverkansarbete från idrotten.

Uppdaterad information 22 april 2021

Restriktionerna kvar till i mitten av maj. Gällande restriktioner på grund av pandemin förlängs till i maj. Det gäller både Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt begränsningsförordningen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen torsdagen den 22 april och det nya datumet för när åtgärder stegvis kan börja anpassas skjuts fram till i första hand den 17 maj.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Uppdaterad information 14 april 2021

Rekommendationer till ryttare och arrangörer efter tävlingsstoppet. Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet har hävts från och med den 12 april. Med anledning av den senaste tidens utbrott av neurologisk variant av EHV -1 i Europa rekommenderar Svenska Ridsportförbundet utökade försiktighetsåtgärder.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Uppdaterad information 31 mars 2021

Det tillfälliga tävlingsstoppet i Sverige hävs från och med den 12 april. Det beslutet tog Svenska Ridsportförbundets styrelse den 31 mars. Därmed tillåts tävlingar för yrkesverksamma igen.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Uppdaterad information 18 mars 2021

Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade den 18 mars att det nationella tävlingsstoppet förlängs med två veckor till 11 april. Tävlingsstoppet är en försiktighetsåtgärd för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Uppdaterad information 5 mars 2021

Tävlingsverksamheten i Sverige tar en paus under mars månad. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade på fredagen att alla tävlingar i Sverige ställs in med start måndagen den 8 mars. Tävlingsstoppet gäller till att börja med till den 28 mars, men kan förlängas.

Beslutet är en försiktighetsåtgärd, och taget efter en stark rekommendation från internationella ridsportförbundet, FEI, och Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär. I dagsläget finns ingen utbredd smitta av EHV-1 i Sverige, men trots information om smittförebyggande åtgärder, isolering av hästar som kommer hem från resa i Europa, och kontakter med veterinärer, finns en ökad risk för ett utbrott av EHV1-smitta även i Sverige.

Europa har drabbats av ett allvarligt utbrott av ekvint herpesvirus (EHV-1) med feber och/eller neurologisk sjukdom, samt kan ge missfall hos dräktiga ston, sk virusabort.

Smitta med koppling till utbrottet i Valencia, Spanien, har sedan konstaterats i flera europeiska länder inklusive Sverige. Ett hundratal hästar från flera nationer inklusive Sverige hålls för närvarande i karantän på tävlingsområdet i Valencia. De hästar som kommit hem till Sverige från Spanien är isolerade, ryttare och hästägare informerade, och i kontakt med Svenska Ridsportförbundet.

I Sverige finns dessutom, enligt SVA, en handfull konstaterade fall av EHV-1 som inte har koppling till utlandsresor. Antalet fall är inte fler än vad som brukar inträffa under vintern.

Förutom att FEI ställt in alla internationella tävlingar i tio länder i Europa, har ett flertal länder i Europa stängt ner sina nationella tävlingar fram till och med den 28 mars 2021. I södra Europa avslutas nu i förtid de stora tourerna i hoppning i Spanien, Portugal och Italien under helgen, vilket innebär att hästar och ryttare börjar ta sig hem.

Vi kan alltså förvänta oss ett stort antal inresande av hästar som potentiellt blivit utsatta för smitta. Den typ av EHV1-virus som nu sprids verkar vara aggressivt och smitta snabbt. Beslutet, grundat på försiktighetsprincipen, är taget för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning i landet.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Payarrangemang, öppen bana, programridning m.m

Svenska Ridsportförbundet meddelar på sin hemsida att tills vidare gäller
 • Utifrån det allvarliga läget med EHV 1 rekommenderas att träningsformen pay and jump/ride/drive samt öppen bana minimeras fram till tävlingsverksamheten startar upp igen.
 • Payarrangemang, öppen bana etc kan sedan genomföras i anpassad form utifrån att allmänna råd om covid-19 och riskbedömning så tillåter, samt med tillfälliga TR som utgångspunkt.
 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Hör av er om ni har frågor eller funderingar

 • Gällande ridskola, förening, utbildningar/aktiviteter, kommunikation och mediakontakt, konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 0703-545423
 • Gällande tävling, funktionärsfrågor och ekonomi, konsulent Ewa LindbomThis is a mailto link, 0703-545492.

Uppdaterad information 26 februari 2021

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att undantaget som tillåtit enstaka tävlingar för barn och unga födda 2005 och senare upphör att gälla från den 1 mars. Därmed införs ett tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga inom ridsporten.
 
Antalet fall av covid-19 ökar i Sverige. Detta, i kombination med en ökad förekomst av de virusvarianter som bedöms ha ökad smittspridningspotential, gör att Folkhälsomyndigheten tar till fler åtgärder för att bromsa smittspridningen.
 
Än har myndigheterna inte satt något slutdatum för tävlingsstoppet. Men Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse gör bedömningen att beslutet i första hand gäller till och med den 31 mars. Nya beslut inför perioden efter 31 mars tas därefter löpande två veckor i taget.
 
Svenska Ridsportförbundet har i dagarna också lämnat remissvar på regeringens förslag om ett nytt system som ska möjliggöra för mer träffsäkra regler som kan påverka idrotten. - Det handlar om den differentiering i bedömningen av olika idrotter och tävlingar som vi har jobbat aktivt och länge med att få till, säger Ulf Brömster.
 

Serier i Småland
Utifrån ovanstående information har Smålands Ridsportförbund beslutat att ställa in samtliga av vårens serier i hoppning och dressyr. Det omfattar: 

 • Hoppning
  • Division 3 ponny
  • Division 3 häst
  • Gärdsgårdsserien
  • Sedan tidigare har Svenska Ridsportförbundet meddelat att division 1 ponny är uppskjuten till andra halvåret 2021.
 • Dressyr
  • Division 1 ponny
  • Division 3 ponny
  • Division 1 häst
  • Division 3 häst 

Hör av er om ni har frågor eller funderingar

 • Gällande ridskola, förening, utbildningar/aktiviteter, kommunikation och mediakontakt, konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 0703-545423
 • Gällande tävling, funktionärsfrågor och ekonomi, konsulent Ewa LindbomThis is a mailto link, 0703-545492.

Uppdaterad information 21 januari 2021

Regeringen gav besked om idrottsträning den 21 januari.
Det innebär inga större ändringar i rekommendationerna för ridklubbarna, men Svenska Ridsportförbundet har uppdaterat råd nummer två på denna sida.
Den uppdaterade texten lyder:

 • Undvik föreningsaktiviteter på ridskolan förutom ordinarie lektionsverksamhet. Undantag kan göras för föreningsaktiviteter för barn och unga födda 2005 och senare som kan genomföras utan ökad risk för smittspridning, och om föreskrifter och allmänna råd kan följas.

Uppdaterad information 14 januari 2021

Med de nationella allmänna råden som gäller från den 14 december 2020 och pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari 2021 finns mycket att ta hänsyn till i ridsportens verksamheter, både på ridskolan, på anläggningar och i tävlingsverksamheten.

De nationella allmänna råden gäller fram till 30 juni 2021 och pandemilagen till i september.

Hittills har mycket begränsad smittspridning identifierats i samband med ridsport och ridskoleverksamhet. Den verksamhet som genomförs gör det i en form anpassad efter de råd och rekommendationer som finns från regering och myndigheter, till exempel Folkhälsomyndigheten. En stor del av ridsportens verksamhet genomförs i stall, ridhus eller utomhus.

Med pandemilagen kommer krav och skyldigheter. Folkhälsomyndigheten har med anledning av pandemilagen tagit fram föreskrifter som också ska följas.

Pandemilagen innebär en skyldighet att

 • Begränsa antalet besökare vid verksamhetslokaler inomhus.
 • Utforma lokaler, utrymmen och områden så att trängsel undviks och att besökare kan hålla avstånd.
 • Utforma lokaler, utrymmen och områden så att trängsel undviks vid in- och utpassager.

Checklistor

För att underlätta för föreningar, ridskolor och tävlingsarrangörer har Svenska Ridsportförbundet  sammanställ två checklistor med föreskrifterna och tidigare rekommendationer som utgångspunkter. Båda är publicerade som worddokument.

 • Läs mer Svenska Ridspförbundets hemsida.

Hör av er om ni har frågor eller funderingar

 • Gällande ridskola, förening, utbildningar/aktiviteter, kommunikation och mediakontakt, konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 0703-545423
 • Gällande tävling, funktionärsfrågor och ekonomi, konsulent Ewa LindbomThis is a mailto link, 0703-545492.

Uppdaterad information 22 december 2020

Utifrån regeringens besked den 18 december har Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse förtydligat de råd och restriktioner som gäller för ridsporten och våra verksamheter. 

Ridskola
Förbundsstyrelsens tidigare beslut kvarstår (se nedan under information publicerad den 11 december) om att ridskoleverksamheten kan fortgå utifrån en rekommendation att, i möjligaste mån, anpassas till max 8 ridskoleryttare per grupp för elever födda 2004 eller tidigare. Grupper med barn och unga under 15 år berörs inte av rekommendationen, inte heller ledare, ridlärare eller annan personal.

Sedan tidigare finns riktlinjer för övriga aktiviteter på ridskolan

 • Undvik övriga aktiviteter, exempelvis luciashower, teorilektioner, pysselträffar etcetera, på ridskolan förutom ordinarie lektionsverksamhet.
 • Genomförande av läger och kurser ska utgå från nedanstående nationella allmänna råd, riskbedömning ska göras och aktivitetens nödvändighet ska övervägas.
 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Payarrangemang/öppen bana
Förbundsstyrelsen har gjort bedömningen att genomförande av s.k payarragemang (pay&jump/pay&ride/pay&drive etc.) samt öppen bana är möjligt mot bakgrund att det ska genomföras utifrån de nationella allmänna råden, att riskbedömning gjorts samt med tillfälliga TR som utgångspunkt. 
Genomförande av dessa träningsformer ska minimeras till dess att tävlingsverksamhet för barn födda 2005 och senare och yrkesverksamma startar den 25 januari 2021.

Tävling
Från och med 25 januari 2021 tillåts tävlingar för de som utövar yrkesmässig idrott samt för barn födda 2005 eller senare. Övriga tävlingar ställs för närvarande in till och med den 30 juni. Förbundsstyrelsen har reviderat definitioner av yrkesmässig idrott och enstaka tävlingar. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida
 • Svenska Ridsportförbundet kommer under dagarna 22-23 december att sammanställa ytterligare frågor och svar utifrån ovanstående information. FAQ kommer att uppdateras på ridsport.se

Uppdaterad information 11 december 2020

Som en följd av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd, har förbundsstyrelsen den 11 december beslutat att ridsportens tävlingsverksamhet är fortsatt inställd till och med den 30 juni 2021. 

Undantag för barn födda 2005 eller senare samt för de som utövar yrkesmässig idrott görs från och med den 25 januari 2021, då tävlingar för dessa två grupperingar blir möjliga. 

Nya beslut kan tas beroende på utvecklingen i samhället.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nya föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december och gäller till och med den 30 juni 2021.

Träning under smittsäkra former, och om möjligt utomhus, tillåts nu även för dem som är 16 år och äldre. Samtidigt stärks råden gällande personligt ansvar för att minska smittspridning.

Personer som är födda 2004 och tidigare bör fortsatt avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Barn födda 2005 och senare får träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar. Svenska Ridsportförbundet inväntar Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets definition av enstaka tävlingar. 

Folkhälsomyndigheten understryker i de nya föreskrifterna och nationella allmänna råden allas personliga ansvar och vikten av att minska smittspridningen. Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

 • Håller avstånd till varandra
 • Inte delar utrustning med varandra
 • När det är möjligt genomför aktiviteten utomhus
 • Undviker gemensamma omklädningsrum
 • Reser till och från aktiviteten individuellt
 • Utför aktiviteten i mindre grupper

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse har fastställt en definition för yrkesmässig idrott.
Svenska Ridsportförbundet ser över hur tävling för yrkesverksamma ska kunna arrangeras.

Definition av yrkesverksamma

 • Ryttare, 18 år eller äldre, som bedriver regelbunden och yrkesmässig idrott med hästinriktning, med ridsport som huvudsaklig sysselsättning och inkomstkälla, i enlighet med verifiering nedan.
 • Ryttare, 18 år eller äldre, kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.
 • Ryttare som tillhör Svenska Ridsportförbundets landslagsgrupper och motsvarande från och med 18 år (seniorer, young rider, juniorer och ponnyryttare fr o m 18 år).

Verifiering yrkesmässig verksamhet huvudsaklig sysselsättning

Yrkesverksam, lägst 18 år, ansöks och godkänns i TDB via en klickruta i ryttarprofilen. Den yrkesmässiga verksamheten ska verifieras genom elektroniskt inskickande av dokument som visar:

 • F-skattsedel som visar hästverksamhet, eller
 • Anställningskontrakt som visar pågående anställning inom hästverksamhet

Svenska Ridsportförbundet ska godkänna yrkesverksam status för att den ska gälla. 

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Det här har hänt