Hem / Distriktet / Månadens profil

Månadens profil

Smålands Ridsportförbund har i Månadens profil valt att belysa de många engagerade personer och ryttare som finns bland distriktets klubbar. Månadens profil i augusti är Filippa Lagerqvist från Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb, mångsidig ung ryttare som är nybliven riksmästare i WE.  

Namn: Filippa Lagerqvist
Ålder: 19 år
Bor: Utanför Vaggeryd
Sysselsättning: Jobbar just nu med hotellstäd, ska börja plugga till hösten
Familj: Mamma, pappa och bror på 16 år
Favorithäst: Alla mina såklart, men att titta på är det nog King Edward
Hemmaklubb: Vaggeryd-Skillingaryds Ridklubb
Intresse förutom häst: Umgås med familj, hundar, katter och vänner
Dold talang: Få hästar rena inför tävling 

Hur började ditt hästintresse?  
Jag har alltid gillat hästar och jag är uppvuxen på landet med hästar utanför fönstret så det kändes naturligt att börja med hästar. Mina föräldrar försökte dock få mig att testa på andra sporter, men ridning var det som jag fastnade för när jag väl fick börja på ridskola när jag var 7 år. 

På vilka sätt är du aktiv inom ridsporten idag? 
Jag har själv 3 hästar/ponnyer som jag tävlar med i 3 olika grenar men jag är även aktiv inom ridklubbens ungdomssektion. Jag vill också utbilda mig till domare/överdomare i framtiden. 

Vilken roll har ridsporten i ditt liv?  
Ridsporten har en väldigt stor roll i mitt liv. Den har hjälpt mig att skapa självförtroende och lärt mig att ta ansvar.  

Vem inspirerar dig och varför? 
Jag inspireras väldigt mycket av Peder Fredricson. Förutom att han rider väldigt bra och snyggt så inspireras jag av hans nyfikenhet till kunskap. Trots att han är en av världens bästa ryttare och har hållit på i så många år så visar han att man aldrig kan vara fullärd i denna sport. Han testar nya saker så som utrustning, träning, hästhållning som många andra på den nivån kanske inte ”vågar” testa. Till exempel att låta hästarna gå ute i hagen med kompisar och att ha hästarna barfota.

Vem tränar du helst för?  
Jag tränar helst för min hopptränare Maria Jonsson som jag tränat för i över 5 år. Hon har väldigt mycket erfarenhet av hoppning och unghästar då hon fött upp hopphästar under en lång tid, så av henne får jag väldigt mycket bra tips inom hoppningen men också markarbetet med de yngre hästarna.  

Vilken häst har betytt mest för dig hittills under din ryttarkarriär? 
Alla mina hästar har betytt mycket för mig då de tagit mig framåt på ett eller annat sätt. Men måste nog ändå säga att min första ponny Domino har betytt mest då han verkligen lärt mig att rida. Han är väldigt känslig och lite speciell så det har inte varit den enklaste ponnyn men jag är otroligt tacksam för allt han lärt mig. Framför allt så har han lärt mig att vara öppen för nya saker och att våga rida snabbt. 

Vilka ingår i ditt team under tävlingar? 
På tävlingar följer alltid min mamma med. Ibland är även resten av familjen eller en kompis med och hejar på lite extra.  

Du tog nyligen guld på Riksmästerskapet i Working Equitation, berätta mer om det?
Ända sedan jag och min ponny Domino tog DM-guld förra året så har jag haft RM som mål. Vi debuterade RM-klassen (LA) i våras och kvalade på första försöket och sedan har det bara gått bättre och bättre och nu blev det RM-guld. Vi hade några missar i dressyren men i tekniken och speeden gick allt enligt plan så vi vann de två momenten.

Var det ditt första Riksmästerskap?
Ja det var det, jag hoppas att det blir fler.  

Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning? 
Jag har inte så många mål mer än att bli ännu bättre, oavsett vad det gäller. Men de närmaste målen jag har är att ta medalj på DM (mitt första som senior) och debutera LC i hoppning med min ungponny. Det hade varit jättekul att ha någon mer WE-häst i framtiden som har kapacitet för lite högre klasser. En annan dröm hade varit att starta 140 cm och att rida på Falsterbo någon gång.

Hur kom det sig att du satsade just på Working Equitation, WE? 
Min ponny Domino började bli till åren och jag kände att han hade ”gjort sitt” i hoppningen efter många framgångsrika år. Men han älskar att arbeta så jag ville testa på något annat, då testade vi WE och det passade oss som handen i handsken. Vi startade några tävlingar ”på skoj” och vi vann alla, och då kände jag att jag ville börja satsa lite mer och utmana oss. 

Berätta mer om grenen WE?
WE är en ganska ny gren i Sverige. WE består av tre moment: dressyr, teknik och speed (rids alltid i den ordningen, ibland är det bara två av momenten). I dressyren rider man ett speciellt WE-dressyrprogram precis som på en vanlig dressyrtävling. I tekniken ska man ta sig igenom en bana som består av ett antal hinder. Hinder kan vara till exempel gå över en bro, ta en ring med lans, slalom eller att öppna en grind. Här bedöms utförandet av varje hinder med poäng 0-10. Speeden går över en liknande bana som tekniken, men det går på tid - som en omhoppning! I varje delmoment får man poäng efter sin placering, och den med flest poäng sammanlagt vinner.

Vad är det bästa med att tävla WE?
Att man inte behöver någon speciell häst med flashiga gångarter. Tävlingen är inte över förrän alla moment ridits, allt kan hända. Alla tävlar mot alla oavsett ålder eller storlek på häst, man får tävla ponny som senior. Jag tycker även att TR i WE är mycket bättre och modernare än i de andra grenarna jag testat. 

Hur ska en bra WE-häst vara? 
Det viktigaste är att hästen är lyhörd och har ett bra förtroende för sin ryttare. 

Vilka är dina styrkor som ryttare?
Jag tror att jag är bra på att få hästarna glada och framåt. Jag har även väldigt bra balans. 

Finns det någon del av tävlandet som du tycker kan vara lite extra svår eller jobbig?
Jag har haft lite problem med att fånga ringen med lansen på tävling så det måste jag öva mer på. Annars kommer jag inte på något.  

Utövar du några andra ridsportgrenar än WE? 
Ja, jag tävlar även i hoppning och dressyr. 

Har du några tips till andra som vill börja med WE?
Var inte rädda för att testa, när du väl har testat så kommer du inte ångra dig. Alla kan tävla i WE.

Inom ridsporten pratar man ofta om ledstjärnor, vilka är dina 3 viktigaste ledstjärnor för ditt utövande av sporten?

  • Jag är en god förebild för ridsporten
  • Jag ansvarar själv för att öka min kunskap och kompetens om hästen
  • Jag behandlar alla hästar med respekt  

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord? 
Positiv, ordningsam och driven.  

Har du något motto i livet?
Att inte vara rädd för att testa nya saker.  

Vad är det bästa med att vara smålänning?
Att man har nära till det mesta. Det finns många små, mysiga klubbar men också många stora, fina anläggningar. 

Fem snabba frågor:

  • Vinter eller sommar? Sommar
  • Katt eller hund? Hund
  • Stan eller landet? Landet
  • Valack eller sto? Valack
  • Dressyr, teknik eller speed? Speed

Filippa är tävlar aktivt i WE, dressyr och hoppning.
FOTO: Privat


Tipsa om Månadens profil

Har du någon profil i ridsportsmåland som du vill lyfta fram och belysa lite extra? Tipsa gärna om profiler för kommande månader, skicka ett mail till This is a mailto link märk med ”Månadens profil”.


Profiler 2022

Profiler 2021

Profiler 2020