Smålandspodden

Smålands Ridsportförbund presenterar en poddserie om småländsk ridsport med en hel rad spännande gäster och ämnen.

Säsong 2

#1 Helene Johansson: Om ideellt engagemang, ny anläggning och att stå med lera upp till knäna
Helene Johansson är frisören som blev lean-expert på IT-system tillika ordförande i Vissmålens Ridklubb sedan 16 år tillbaka. Hon kallar sig själv för bonnunge och tror att hästnäringen har mycket att lära av lantbruket. I rollen som ideell ordförande har hon tillsammans med kollegorna på Vissmålen skapat det de kallar Sveriges roligaste ridskola och byggt upp en verksamhet som skiljer sig mycket från den hon började i för 16 år sedan. I detta avsnitt pratar vi om ideellt engagemang, om ledarrollen, teamworket och de så viktiga processerna, om Vissmålen 2,0, om åsnefrågan som är parkerad i föreningen och om varför ideellt arbete är så bra för hälsan.

Säsong 1

#1 Lisbeth Pahnke Airosto: Om Vetlanda och ponnysporten
Lisbeth Pahnke Airosto är ponnyentusiasten, ryttaren, krönikören och författaren som har varit aktiv inom ridsporten sedan 1960-talet. I detta avsnitt pratar vi om ponnysporten då och nu, om Vetlandaortens Ryttarförening, om ponny-EM i Vetlanda 1983, om ryttare och ponnyer vi minns, om Lisbeths författarskap, och mycket annat.

#2 Anders Kjellson: Om Hästak, avel och hoppsporten
Anders och Christina Kjellsson har drivit Hästak AB i Älmeboda utanför Tingsryd i över 25 år med framgångar som hingsthållare, seminstation och i sporten. I detta avsnitt pratar vi om familjeföretaget Hästak, om många år av avelsarbete, erfarenheter av sporten, utbildning av hästar och ryttare, framtidsspaningar, och mycket annat.

#3 Anki Kvarnstrand: Om generationer av ryttare, fälttävlan och det viktiga lagtävlandet
Anki Kvarnstrand är en välkänd profil i ridsport-Småland sedan många år. Hon är ibland mycket annat mamma, mormor, farmor, uppfödare och lagledare, det mesta med prefixet ponny framför sig. I detta avsnitt pratar om vi Ankis ridsportliv, om rollen som mamma och mormor/farmor, om lagtävlandet som hon verkligen brinner för, och mycket annat.

#4 Sara Nilsson: Om att driva ridskola och utbilda nya fyrbenta kollegor
Sara Nilsson är en av alla fantastiska ridlärare som finns på våra småländska ridskolor. Hon bestämde sig tidigt för att bli ridlärare, har gått hippologutbildningen och är svensk ridlärare level III och jobbar nu som ridskolechef på Lammhults Ridklubb. I detta avsnitt pratar om rollen som ridlärare, om att rekrytera nya hästar till verksamheten, om föreningens unghästprojekt, om hur man har medarbetarsamtal med sina fyrbenta kollegor, och mycket annat.

#5 Lasse Berglund: Om hoppavelns historia och framtid
Lars ”Lasse” Berglund är en välkänd profil i Småland och i ridsport-Sverige. Han är born and raised i Jönköping och född in en hästfamilj, som många andra började han sin ryttarkarriär med att rida russ. Genom åren har han varit aktiv som tävlingsryttare, unghästdomare, tränare, uppfödare och på senare år även som hingsthållare. Med sig har han alltid haft det stora intresset för avel, något han själv beskriver som ett nörderi. I detta avsnitt pratar vi om avelns utveckling, vad han tittar på hos den unga hästen, det svenska systemet, vad det finns för likheter mellan hästar och känguruer och mycket annat.

Vi får även höra vad Irco Marcos tidigare ägare Gert Monell säger om hingsten som påverkat både den småländska och svenska hoppaveln.

Produktion

  • Producent/Klippare: Anna Zetterlund
  • Intervju: Stefan Fur

Har ni tips eller önskemål kring podden, kontakta konsulent Anna Zetterlund, anna.zetterlund@ridsport.se.

Publicerad: