Hem / Smittinfo

Smittinfo

Smålands Ridsportförbund följer utvecklingen av spridningen av coronaviruset och hästviruset EHV-1, och uppmanar alla att följa de uppmaningar och råd som kommer från myndigheterna.

Vi hänvisar främst till mer information via följande källor

Svenska Ridsportförbundet har sammanställt vanliga frågor och svar som rör smittläget för covid-19 och ridsportens verksamhet, ni hittar dem HÄR.

Hör av er om ni har frågor eller funderingar

 • Gällande ridskola, förening, utbildningar/aktiviteter, kommunikation och mediakontakt, konsulent Anna Zetterlund, 070-354 54 23 This is a mailto link
 • Gällande tävling, funktionärsfrågor och ekonomi, konsulent Ewa Lindbom, 070-354 54 92 This is a mailto link 

Information som rör Smålands Ridsportförbund

Uppdaterad 8 september 2021.

 • 8 september 2021 - Besked om lättade restriktioner
  Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september. Det meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten den 7 september. Läs mer HÄR

 • 14 juli 2021 - Lättade restriktioner steg 3
  Torsdag 15 juli träder steg 3 i regeringens och Folkhälsomyndighetens plan för att lätta på restriktionerna med anledning av pandemin i kraft. Den ändring som främst berör idrotten är att rekommendationen om yta per person tas bort. Läs mer HÄR.
 • 30 juni 2021 - Lättade restriktioner och större publik
  Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade på måndagen att steg 2 i planen för att lätta på restriktionerna med anledning av pandemin träder i kraft på torsdag 1 juli. För ridsportens del betyder det att arrangörer som vill, kan planera för publik utifrån reglerna i TR. I övrigt ligger rekommendationer om medhjälpare, kafeterior mm kvar tills vidare. äs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 4 juni - Max 8-rekommendationen hävs
  Svenska Ridsportförbundets tidigare rekommendationen om max 8 ridskoleryttare per grupp för elever födda 2001 eller tidigare på ridskolor anslutna till förbundet upphävs från den 28 juni. Beslutet togs av förbundsstyrelsen den 3 juni. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 27 maj - Tävling för alla från 1 juni - TDB öppnar på fredag
  Förbundsstyrelsen har idag 27 maj tagit beslut om att från 1 juni öppna tävlingar för alla åldersgrupper av ryttare, i enlighet med ordinarie och tillfälliga TR samt bestämmelser i respektive proposition. TDB öppnar för anmälningar fredag 28 maj kl 13:00.
  Beslutet innebär att tävlingar öppnas för alla licensierade ryttare, utan krav på yrkesverksamhet eller att man tillhör en viss åldersgrupp. Dessutom försvinner alla geografiska begränsningar.
  Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 24 maj - Klartecken för lägerverksamhet
  Från 1 juni 2021 kan barn och ungdomar delta i lägerverksamhet. Utgångspunkten är att anpassa aktiviteterna utifrån verksamhetens förutsättningar. Folkhälsomyndigheten har tagit fram råd om förebyggande åtgärder. Läs mer på RF:s hemsida

 • 12 maj - Möjliga lättnader för idrotten från 1 juni
  Smålands Ridsportförbund har tagit del av den information som regeringen och Folkhälsomyndigheten kom med den 12 maj gällande möjliga lättnader i restriktioner för idrotten från och med 1 juni 2021. Vi inväntar nu vidare information från Riksidrottsförbundet och Svenska Ridsportförbundet och återkommer så snart vi vet mer.

 • 12 maj 2021 - Skärpta regionala rekommendationer förlängs
  De skärpta regionala rekommendationerna som gäller i Kalmar län och Kronobergs län förlängs till den 31 maj. Läs mer HÄR.

 • 29 april 2021 - Tävlingar för unga från 3 maj 
  Efter Folkhälsomyndighetens besked att det blir möjligt för barn och unga födda 2002 och senare att tävla i sin idrott igen öppnar ridsporten för enstaka tävlingar för de yngre. Förbundsstyrelsen har efter beskedet beslutat att ryttare födda 2002 eller senare får från och med 3 maj 2021 delta en tävlingsdag utomhus per vecka i eget och angränsande distrikt. OBS! Det kan förekomma lokala och regionala restriktioner beroende på smittspridningen i aktuellt län. Läs mer HÄR.
 • 22 april 2021 - Restriktionerna kvar till i mitten av maj
  Gällande restriktioner på grund av pandemin förlängs till i maj. Det gäller både Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt begränsningsförordningen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen torsdagen den 22 april och det nya datumet för när åtgärder stegvis kan börja anpassas skjuts fram till i första hand den 17 maj. Läs mer Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 14 april 2021 - Rekommendationer efter tävlingsstoppet
  Det tillfälliga nationella tävlingsstoppet har hävts från och med den 12 april. Med anledning av den senaste tidens utbrott av neurologisk variant av EHV -1 i Europa rekommenderar Svenska Ridsportförbundet utökade försiktighetsåtgärder. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 31 mars 2021 - Tävlingsstoppet hävs
  Det tillfälliga tävlingsstoppet i Sverige hävs från och med den 12 april. Det beslutet tog Svenska Ridsportförbundets styrelse den 31 mars. Därmed tillåts tävlingar för yrkesverksamma igen. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 18 mars 2021 - Tävlingsstoppet förlängs
  Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade den 18 mars att det nationella tävlingsstoppet förlängs med två veckor till 11 april. Tävlingsstoppet är en försiktighetsåtgärd för att skydda hästarnas välfärd och minska risken för smittspridning. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 5 mars 2021 - Tillfälligt nationellt tävlingsstopp
  Tävlingsverksamheten i Sverige tar en paus under mars månad med anledning av spridningen av EHV-1. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse beslutade på fredagen att alla tävlingar i Sverige ställs in med start måndagen den 8 mars. Tävlingsstoppet gäller till att börja med till den 28 mars, men kan förlängas. Läs mer HÄR.

 • 26 februari 2021 - Tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga
  Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att undantaget som tillåtit enstaka tävlingar för barn och unga födda 2005 och senare upphör att gälla från den 1 mars. Därmed införs ett tillfälligt tävlingsstopp för barn och unga inom ridsporten. Utifrån denna information har Smålands Ridsportförbund beslutat att ställa in samtliga av vårens serier i hoppning och dressyr. Läs mer HÄR.

 • 22 februari 2021 - Hur kan man idrotta nu? - Infoträff
  Idrotten fortsätter att påverkas av pandemin. RF-SISU Småland, i samverkan med flera SDF, bland annat Smålands Ridsportförbund bjuder in Smålands idrottsföreningar till informationsträffar den 22 februari. 
  Kalmar, kl 17.30-18.30
  Jönköping, kl 18.45-19.45
  Kronoberg, kl 20.00-21.00
  Mer information och möteslänkar finns HÄR.

 • 21 januari 2021 - Vissa lättnader görs
  Regeringen gav besked om idrottsträning den 21 januari. Det innebär inga större ändringar i rekommendationerna för ridklubbarna, men Svenska Ridsportförbundet har uppdaterat råd nummer två på denna sida.

 • 13 januari 2021 - Pandemilagen ställer nya krav
  Med de nationella allmänna råden som gäller från den 14 december 2020 och pandemilagen som trädde i kraft den 10 januari 2021 finns mycket att ta hänsyn till i ridsportens verksamheter, både på ridskolan, på anläggningar och i tävlingsverksamheten. Läs mer HÄR.

 • 19 januari 2021 - Digital infoträff för ridskolor
  Smålands Ridsportförbund bjuder in distriktets ridskolor till en digital infoträff kring covid-19 och de gällande råden och restriktionerna för verksamheterna. Träffen hålls den 19 januari 2021 kl. 11:00. Läs mer HÄR.

 • 22 december 2020 - Ridskoleverksamheten fortsätter
  Förbundsstyrelsens tidigare beslut angående ridskoleverksamheten kvarstår även efter de skärpta restriktioner som regeringen meddelade på fredagen den 18 december. Läs mer HÄR.

 • 11 december 2020 - Nya råd och restriktioner
  Folkhälsomyndigheten har meddelat att nationella allmänna råd kring covid-19 nu gäller i hela landet, detta påverkar ridsporten och vår verksamhet. Läs mer HÄR.

 • 30 november 2020 - Nya råd för ridskoleverksamheten
  Svenska Ridsportförbundets Förbundsstyrelse gör bedömningen att ridskoleverksamheten behöver anpassas för att kunna fortgå, även om en mycket liten smittspridning identifierats i samband med ridsport och ridskoleverksamhet. Läs mer HÄR

 • 24 november 2020 - Lokala allmänna råd förlängs i samtliga län
  Folkhälsomyndigheten meddelade den 24 november att de lokala allmänna råden förlängs i samtliga län och gäller till och med 13 december. Beslut om förlängning kan ske. För Smålands Ridsportförbund och våra föreningar medför detta att de två tävlingar som kvarstod under 2020 hos Värnamobygdens Ryttarförening respektive Jönköpings Fältrittklubb ställs in. Läs mer HÄR.  
 • 10 november 2020 - Lokala allmänna råd införs i Kalmar län
  Den 10 november meddelande Folkhälsomyndigheten att lokala allmänna råd kring covid-19 införs även i Kalmar län vilket påverkar ridsporten och vår verksamhet. Lokala allmänna råd gäller nu samtliga tre av de småländska länen och omfattar hela Smålands Ridsportförbund. Smålands Ridsportförbund har i samråd med Svenska Ridsportförbundet beslutat om förändringar för distriktet och berörda föreningarnas verksamheter. Detta omfattar bland annat inställda tävlingar och råd kring ridskola och annan föreningsverksamhet. Beslutet gäller från och med 10 november till och med 8 december i Kalmar län. Beslut om förlängning kan ske. Läs mer HÄR

 • 5 november 2020 - Lokala allmänna råd införs i Kronobergs län
  Den 5 november meddelande Folkhälsomyndigheten att lokala allmänna råd kring covid-19 införs även i Kronobergs län vilket påverkar ridsporten och vår verksamhet. Smålands Ridsportförbund har i samråd med Svenska Ridsportförbundet beslutat om förändringar för distriktet och berörda föreningarnas verksamheter. Detta omfattar bland annat inställda tävlingar och råd kring ridskola och annan föreningsverksamhet. Beslutet gäller från och med 5 november till och med 26 november i Kronobergs län. Beslut om förlängning kan ske. Läs mer HÄR

 • 3 november 2020 - Lokala allmänna råd införs i Jönköpings län
  Den 3 november meddelande Folkhälsomyndigheten att lokala allmänna råd kring covid-19 införs i Jönköpings län vilket påverkar ridsporten och vår verksamhet. Smålands Ridsportförbund har i samråd med Svenska Ridsportförbundet beslutat om förändringar för distriktet och berörda föreningarnas verksamheter. Detta omfattar bland annat inställda tävlingar och råd kring ridskola och annan föreningsverksamhet. Beslutet gäller från och med 3 november till och med 24 november i Jönköpings län. Beslut om förlängning kan ske. Läs mer HÄR

 • 2 november 2020 - Tillfälliga tävlingsregler - reviderade
  Med anledning av gällande restriktioner tog förbundsstyrelsen den 24 juni beslut om tillfälliga ändringar och kompletteringar av TR, tävlingsreglementet. Reglerna är reviderade och gäller från 2 november. Var uppmärksamma på lokal allmänna råd och restriktioner. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 19 oktober 2020 - Tillfälliga tävlingsregler - reviderade
  Med anledning av gällande restriktioner tog förbundsstyrelsen den 24 juni beslut om tillfälliga ändringar och kompletteringar av TR, tävlingsreglementet. Reglerna är reviderade och gäller från 16 oktober. Det tillfälliga TR har reviderats och en ny version gäller från den 16 oktober. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

 • 7 oktober 2020 Ansökan om kompensationsstöd öppnar 15 oktober
  Riksidrottsförbundet fördelar regeringens kompensationsstöd om 1 miljard kronor för resten av 2020 i två omgångar. Regelverket är i stort detsamma med några konkreta förändringar jämfört med i våras.
  Första ansökningsomgången öppnar den 15 oktober, med planerad utbetalning i mitten av november. Andra ansökningsomgången planeras att öppnas i början av januari 2021. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 29 september 2020 - Ställa ut licenser 2021
  Alla föreningar som har ansökt om tävling 2020 får ställa ut tävlingslicenser 2021. Det beslutade Tävlingssektionen på sitt möte i september.
  Det gäller för såväl genomförda som inställda tävlingar, samt för de föreningar som varit medarrangörer till dessa tävlingar. Berörda arrangörer behöver inte söka dispens för att kunna ställa ut tävlingslicenser 2021.
  Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 22 september2020 - Påminnelse från Folkhälsomyndigheten
  Folkhälsomyndigheten påminner idrottsrörelsen att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning.
  Riksidrottsförbundet uppmanar idrottsförbund, föreningar, aktiva och ledare att fortsätta ta ansvar för att minska smittspridning.
  Folkhälsomyndigheten pekar på att idrottslag på olika nivåer och i olika idrotter fått smitta i laget och påminner om att den som arrangerar träningar och tävlingar ska göra en riskbedömning, se till att trängsel i samband med arrangemanget undviks och att det finns goda möjligheter till handhygien.
  - Vi är inställda på att även hösten kommer att vara präglad av restriktioner på grund av coronapandemin. Vi behöver planera för att det kommer att påverka idrottsrörelsen under hela 2021. Just nu arbetar vi med analyser för att ta fram olika scenarier inför 2021. Det är osäkra och tuffa tider då det gäller att stå starka tillsammans och hjälpas åt, både inom idrottsrörelsen och i samhället i stort, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i en pressreleas som du kan läsa i sin helhet via TT här

 • 21 september 2020 -  Till tränare, funktionärer och ridlärare
  Under rådande omständigheter och restriktioner pga coronapandemin har alla fortbildningar under året inte kunnat genomföras eller så har deltagande inte varit möjligt. Därför finns tillfälliga regler för fortbildning.
  Om det innebär att du som tränare, funktionär (alla grenar) eller ridlärare inte kan delta i en fortbildning på grund av att utbildningstillfällen saknas, du befinner dig i en riskgrupp eller inte kan delta eller resa på ett säkert sätt, så kommer du att kunna lösa licens, respektive legitimation i TDB, eller stå kvar på förbundets lista över ridlärare som genomgått fortbildning, för 2020 och 2021. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.
  Frågor om fortbildningen – kontakta Svenska Ridsportförbundets kansli (Lena Svensson, tränare, Joanna Weisz, funktionär, Lena Annergård, ridlärare).

 • 12 augusti 2020 - Tillfälliga tävlingsregler - reviderade 
  Med anledning av gällande restriktioner tog förbundsstyrelsen den 24 juni beslut om tillfälliga ändringar och kompletteringar av TR, tävlingsreglementet. Reglerna är reviderade och gäller från 10 augusti. Det tillfälliga TR har reviderats och en ny version gäller från den 10 augusti. Det moment som berörs är 197.6.3 Krav att avstå deltagande i tävling (ändring markerat med rött i tillfälliga TR). Läs mer på Svenska Ridspotförbundets hemsida

 • 14 juli 2020 - Tillfälliga tävlingsregler - reviderade
  Med anledning av gällande restriktioner tog förbundsstyrelsen den 24 juni beslut om tillfälliga ändringar och kompletteringar av TR, tävlingsreglementet. Reglerna gäller från och med 29 juni och tills vidare. Reglerna är reviderade från 20 juli. Det tillfälliga TR som gäller från och med 29 juni 2020 har reviderats och en ny version kommer den 20 juli. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.
 • 25 juni 2020 - Tillfälliga tävlingsregler införs från 29 juni
  Med anledning av gällande restriktioner tog förbundsstyrelsen den 24 juni beslut om tillfälliga ändringar och kompletteringar av TR, tävlingsreglementet. Reglerna gäller från och med 29 juni och tills vidare. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 29 maj 2020 - Tävlandet kommer igång i sommar
  Ridsportens tävlingar kan öppna för alla i sommar. Det står klart efter Folkhälsomyndighetens besked den 29 maj. Folkhälsomyndigheten meddelade under fredagen att idrotten kan öppna tävlingar även för seniorer från och med den 14 juni. Förbundsstyreslen beslöt under fredagens möte att öppna ridsporten för tävling från och med den 14 juni inom ramen för de restriktioner som är beslutade av regeringen och myndigheterna. Riktlinjerna uppdaterades ytterligare den 3 juni. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 29 april 2020 - Tävlingar för unga från och med 1 juni 2020
  Svenska Ridsportförbundet öppnar för tävlande för barn och unga från och med den 1 juni. Det finns mycket att ta hänsyn till innan en tävling kan ordnas. Möjligheten finns, men ställer stora krav på att alla inblandade visar hänsyn och tar eget ansvar. Det kommer inte att bli som vanligt på tävlingsplatserna, Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följas och riskbedömning ska göras innan tävlingens proposition godkänns. Antal startande per klass och dag kommer att begränsas. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida
 • 30 mars 2020 - Vårens serier inställda
  Med anledning av det aktuella smittläget kring coronaviruset covid-19 är samtliga av vårens serier på distriktsnivå inställda. Beslutet gäller från och med 29 mars 2020 med anledning av det nationella tävlingsstopp som Svenska Ridsportförbundet utlyst. Tävlingsstoppet gäller i nuläget fram till och med 31 maj 2020, läs mer på Svenska Ridsportförbundet hemsida
  Vid frågor kontakta:
  Ewa Lindbom, This is a mailto link, 070-354 54 92.
  De serier som omfattas på distriktsnivå är:
  • Division 1 hoppning ponny
  • Division 3 hoppning ponny
  • Division 3 hoppning häst
  • Division 1 dressyr ponny
  • Division 3 dressyr ponny
  • Division 1 dressyr häst
  • Division 3 dressyr häst 
 • 27 mars 2020 - Tävlingar måste ställas in
  Regeringen tog den 27 mars beslut att inte fler än 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster. Beslutet träder i kraft söndag 29 mars. Beslutet togs efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att inga ridsporttävlingar kan genomföras från och med söndag. Beslutet gäller tills vidare. Svenska Ridsportförbundets kansli kommer att kontakta de arrangörer som har tävling helgen vecka 13. Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

 • 23 mars 2020 - Basutbildning flyttas fram
  Med anledning av Coronaviruset covid-19 kommer den Basutbilding för ridsportens ledare som skulle arrangerats i Växjö den 18 april att flyttas fram. Vi tittar på ett nytt datum till hösten och återkommer med information så snart som möjligt.
  Vid frågor kontakta:
  Konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 070-354 54 23

 • 16 mars 2020 - Ridsport 2025-träff framflyttad
  Med anledning av Coronaviruset covid-19 kommer den utbildning på temat Ridsport 2025 som skulle arrangerats i Växjö den 4 april att flyttas fram.
  Vi tittar på ett nytt datum och återkommer med information så snart som möjligt.
  Vid frågor kontakta:
  Konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 070-354 54 23
  Konsulent Ewa Lindbom, This is a mailto link, 070-354 54 92

 • 13 mars 2020 - Fortbildning och clinic flyttas fram
  Med anledning av Coronaviruset covid-19 kommer den fortbildning för tränare och ridlärare samt clinic som skulle arrangerats i Ljungby den 1 april att flyttas fram. Vi tittar på ett nytt datum och återkommer med information så snart som möjligt. 
  Vid frågor kontakta:
  Konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 070-354 54 23
  Konsulent Ewa Lindbom, This is a mailto link, 070-354 54 92

 • 12 mars 2020 - Distriktsårsmötet flyttas fram
  Med anledning av Coronaviruset covid-19 kommer Smålands Ridsportförbunds distriktsårsmöte som skulle hållits måndag den 16 mars 2020 på Teleborgs Slott i Växjö att flyttas fram. Detta utefter riktlinjer från Svenska Ridsportförbundet.
  Nytt datum för distriktsårsmötet är 15 juni, läs mer HÄR.
  Vid frågor kontakta:
  Distriktsordförande Kerstin Hultquist, This is a mailto link, 070-373 49 97
  Konsulent Anna Zetterlund, This is a mailto link, 070-354 54 23