Hem / Ungdom / Vi i stallet

Vi i stallet

Vi i stallet är hästkunskapstävlingen för barn som är 9-13 år och tävlingen grundar sig på boken med samma namn.

Tävlingen, som Centrala ungdomssektionen ligger bakom, arrangeras med hjälp av distriktens ungdomssektioner. Tävlingen hålls i april-juni i respektive distrikt. 

Från 2020 baseras tävlingen på den nya Vi i stallet-boken.
Det är en arbetsbok med tillhörande webb som finns på Svenska Ridsportförbundets utbildningsportal. Där hittar ni filmer, olika quiz och annat material som ni kan använda er av i undervisningen. Upplägget som varit tidigare med olika kapitel är borttaget och tävlingen kommer att baseras på hela boken.

  • Distriktsfinalen 2020
    Utifrån rådande situation kring covid-19 har Centrala Ungdomssektionen beslutat att förlänga tiden för genomförande av Vi i stallet till och med den 30 september 2020. Distriktets ungdomssektion,
    Smålands DUS tittar på passande datum och återkommer inom kort. Vid frågor kontakta kansliet, This is a mailto link, 0703-54 54 23
    Mer information kommer. 

Så beställer du material

Boken Vi i stallet beställs via SISU Idrottsböckers hemsida
Beställningen kan även göras via telefon  0411-16777

Till dig som vill vara med

Kolla med din ridlärare eller med ungdomssektionen i föreningen om ni skulle kunna vara med i tävlingen. Du och dina lagkompisar bör vara 9-13 år och ni ska vara 3-5 deltagare för att fylla ett lag. Är ni fler i föreningen som är intresserade så kan ni anmäla flera lag. Under tävlingen ges möjlighet till lässtöd för deltagare som behöver det.

Plugga på teorilektioner

Någon äldre medlem i föreningen förbereder lagen genom att i god tid innan hålla i teorilektioner som utgår från boken och webben Vi i stallet. Vill man så kan boken köpas även av privatpersoner om man önskar läsa på mellan teorilektionerna, se information längre ner på sidan. När ni fått ihop ett eller flera lag anmäler kursledaren (som också agerar lagledare på tävlingsdagen) laget till distriktet som arrangerar tävlingen. 

Till dig som ska vara kursledare/lagledare

Föreningen anmäler ett eller flera lag till respektive distrikt, håll utkik på deras hemsida för mer information. Varje lag består av 3-5 medlemmar som är 9-13 år. Det är föreningens uppgift att införskaffa boken Vi i stallet. I många föreningar är det äldre medlemmar i föreningens ungdomssektion som håller i teoritillfällena.

Man bör redan i februari börja planera in antal teoriträffar och informera föreningens barn som är 9-13 år om tävlingen. Kursledaren ska på tävlingsdagen även medverka och stötta laget som lagledare, dock får inte lagledaren vara med i tävlingsmomentet.

Priser i tävlingen

Vinnande lag i varje distrikt vinner 2500:- till föreningens ungdomssektion. Prispengarna delas ut i juni samma år. Pengarna betalas ut till föreningens eller ungdomssektionens konto. Medaljer delas ut till första-, andra- och tredjepristagarna. Alla deltagare får diplom och en liten present.

Vi i stallet 2019

Den 12 maj avgjordes distriktsfinalen av Vi i stallet 2019 på Theleborgs Ryttarsällskap i Växjö.

Segrade gjorde Torsås Ryttareförening före Oskarshamns Ridklubb på andra plats och Eksjöortens Ryttarförening på tredje, stort grattis!

Nio lag har deltagit i årets upplaga av Vi i stallet.