Hem / Tävling / Dressyr

Dressyr

Dressyr är en bedömningssport, på samma sätt som till exempel konståkning och dans. Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix och Grand Prix Special är dressyrens obligatoriska program. Finaler, både internationellt och nationellt, avgörs oftast i kür (freestyle), det fria programmet till musik.

Domaren följer noga alla ekipage och poängen från domaren adderas och omvandlas till procent som sedan blir ekipagets slutresultat. Domarna tittar på hästens framåtbjudning och lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna och ryttarens inverkan, och sätter sedan poäng mellan 0 och 10. Vissa moment har koefficient. Om du rider fel väg blir det poängavdrag. 

I bedömningen kür komponerar ryttaren fritt sitt eget program och väljer musik. Mycket uppskattat av publiken som får se en helt ny uppvisning för varje ekipage. Vissa obligatoriska rörelser ska ingå, men här finns plats för fantasi och uppfinningsrikedom. Ofta ligger küruppvisningarna på en betydligt högre svårighetsgrad än de traditionella programmen.

  • Läs mer om dressyr på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Grenledare dressyr Småland

Linda Strand
070-280 42 00
This is a mailto link 

Småländska landslagsryttare i dressyr

Patrik Kittel – internationella resultat
Ingår i seniorlandslagets spetstrupp
född: 10 juni 1976, hemort: Nottuln, Tyskland, klubb: Tranås Ridklubb