Hem / Tävling / Working Equitation

Working Equitation

Working Equitation, WE är den nyaste tävlingsgrenen inom Svenska Ridsportförbundet. Det är en omväxlande gren som likt fälttävlan och sportkörning innehåller tre olika delmoment. 

Hästen behöver inte vara av en viss storlek eller av en viss ras. Den behöver heller ingen vidare hoppförmåga eller utmärkande gångarter, då det inte bedöms. Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, såväl som barn och vuxna. Det innebär att även vuxna kan tävla på ponny, så länge som ekipaget är proportionellt. Det här innebär att WE verkligen är en gren för alla!

Förtroende och samspel mellan ryttare och häst, noggranna vägar, precisionen, men ändå lite fart och fläkt. WE innehåller allt, den kompletta ridsportgrenen! Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens sits, balans, hjälpgivning, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästen får en allsidig utbildning som baseras på dressyrens grunder.

Dressyrmomentet 

Dressyrmomentet rids på en 20x40 dressyrbana. I debutant till och med medelsvår klass rider man efter ett fastställt dressyrprogram. Hästen ska gå i en för klassen ändamålsenlig form och följer samma röda tråd som dressyrtävlan.

Teknikmomentet

Det andra momentet i Working Equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage. Här är det bland annat det tekniska utförandet, samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare som bedöms.

Speedmomentet

Sista momentet är speedmomentet och här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha ett gott samspel, en smidig och uppmärksam häst.

När samtliga moment ridits räknas resultaten samman från de olika momenten, precis som i fälttävlan. En tävling kan även bestå av enbart två moment, i så fall dressyr/ teknik alternativt teknik/speed.

  • Läs mer om Working Equitation på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Grenledare Working Equitation Småland

Nina Groves
070-2412295
This is a mailto link

Småländska landslagsryttare i Working Equitation

Maria Mia Säwe
Ingår i seniorlandslagets utmanartrupp
hemort: Gränna, klubb: Ölmstad Rid- och Körsällskap

Åsa Linnér
Ingår i seniorlandslagets utmanartrupp
hemort: Gränna, klubb: Ölmstad Rid- och Körsällskap