Hem / Tävling / Grönt kort

Grönt kort

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.

Generell information

 • Alla som är 18 år eller äldre, som inte har Grönt kort idag men vill börja tävla, bör gå hela kursen. De kan dock välja att  istället göra både de delprov som kursen innehåller samt det slutliga praktiska och det teoretiska provet.
 • Alla mellan 14-18 år ska delta i en obligatoriskt Grönt kortkurs.
 • Från och med det år den tävlande fyller 13 år kan han/hon själv gå grönt kort kursen och avlägga proven. Från och med 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget Grönt kort.
 • För barn upp till och med 13 år gäller att målsman/vuxen person som idag inte har Grönt kort ska delta i kursen, och ta Grönt kort samt därefter ansvara för barnet och dess handlingar under tävling. Barnet rekommenderas delta på kursen tillsammans målsman/vuxen person.

 • Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan arrangera Grönt kort-kurser samt genomföra examinationer. I menyn till vänster hittar ni aktuella kurser i Grönt kort runt om i distriktet. 

 • Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

För dig som ska gå kurs

 • Här hittar du ett intyg om ridkunskap (PDF) som du måste fylla i innan du går Grönt kortkurs. Intyget inlämnas till ansvarig provledare i föreningen.Uppsuttna krav gäller inte målsman, det är den tävlandes kunskap som ska intygas. Ridkunskapen intygas av lägst Ridlärare Level 1 eller C-tränare. Barn som är 12 år eller yngre och deltar tillsammans med målsman/annan vuxen, ska inte erlägga kursavgift.

 • Vill du ta Grönt kort ska du kontakta din Grönt kortansvariga (provledare) i föreningen eller distriktet som kan ge dig information om när nästa Grönt kortkurs startar. I Excelfilen finns samtliga som är godkända provledare i Grönt kort i Småland. Godkända provledare (Uppdaterad 2020-06-01).

För dig som är provledare

 • Föreningar som anordnar kurser ska meddela distriktet om er förening planerar att ha kurs i Grönt kort. Denna kursplan ska tillsammans med kursinbjudan skickas till distriktet via mail till This is a mailto link i god tid före kursen. Inga Gröna kort registreras från kurser som inte är godkända av Smålands Ridsportförbund.

 • Boken Grönt kort används som kurslitteratur och där man nu som komplement även tagit fram en mobilanpassad webbplats som med fördel kan användas i utbildningen. Webbplatsen innehåller det mesta som finns i boken men även ett femtontal filmer samt olika självtester. I filmerna följer man ett tävlingsekipage under en tävlingsdag. Testerna innehåller frågor om SvRF organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen. Deltagaren kan välja att göra testerna före-, under- och efter sin utbildning. Beställ boken här.

 • Grönt kort-materialet finns även som talbok för den som har en läsfunktionsnedsättning. Går att låna vid närmsta folkbibliotek eller Myndigheten för Tillgängliga Medier, www.legimus.se.

 • Under 2020 finns en tillfällig kursplan för genomförande av Grönt kortkurser med anledning av covid-19. Ni hittar den HÄR.