Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.
Generell information
Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör.
Från och med det år den tävlande fyller 13 år kan han/hon själv gå grönt kort kursen och avlägga proven. Från och med 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget Grönt kort.
För barn upp till och med 13 år gäller att målsman/vuxen person som idag inte har Grönt kort ska delta i kursen, och ta Grönt kort samt därefter ansvara för barnet och dess handlingar under tävling. Barnet rekommenderas delta på kursen tillsammans målsman/vuxen person.
Enbart föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet kan arrangera Grönt kort-kurser samt genomföra examinationer. I menyn till vänster hittar ni aktuella kurser i Grönt kort runt om i distriktet.
Grönt kort-kursen består både av en fysisk träff med kursledare och en utbildningswebb. Du genomför Grönt kort på webben innan den fysiska träffen. Den ska vara genomförd och godkänd minst 5 dagar innan träff med kursledaren. Testerna innehåller frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen. Det här behöver du göra
Anmäl dig till en Grönt kort kurs, om inte din förening anordnar någon kurs kan du titta på aktuella kurser i Grönt kort runt om i distriktet.
Ha koll på förkunskapskraven (pdf med intyg och förkunskapskrav) som är nya för 2021.
Grönt kort kursen är uppbyggd i två delar - En del som du gör på webben - En fysisk del som du har tillsammans med kursledare
Vill du ta Grönt kort ska du kontakta din Grönt kortansvariga (provledare) i föreningen eller distriktet som kan ge dig information om när nästa Grönt kortkurs startar. I Excelfilen finns samtliga som är godkända provledare i Grönt kort i Småland. Godkända provledare (Uppdaterad 20210210).
För dig som är provledare
Föreningar som anordnar kurser ska meddela distriktet om er förening planerar att ha kurs i Grönt kort. Maila er kursplan samt kursinbjudan till i god tid innan kursen.
Sedan 2021 används inte de fysiska kursböckerna längre. Deltagare och kursledare använder sig istället av den nya Gröntkortwebben på Sisu Idrottsböcker.
Tillgång till webbplatsen ges till kursdeltagarna genom dialog med kursledaren.
Kursdeltagare ska vara klara med uppgifterna på webben senast fem dagar innan träff med kursledare
Grönt kort-materialet finns även som talbok för den som har en läsfunktionsnedsättning. Går att låna vid närmsta folkbibliotek eller Myndigheten för Tillgängliga Medier, www.legimus.se.
Om du är synskadad eller dövblind kan du få Grönt kort-talboken kostnadsfritt av Synskadades Riksförbund Folkbildning 122 88 Enskede, 08 – 39 90 00 eller .
Under 2021, tills annat kommuniceras, finns en tillfällig kursplan för genomförande av Grönt kortkurser med anledning av covid-19. Ni hittar den HÄR.
Publicerad: 26 NOV 2019 13:28
SKRIBENT: Anna Zetterlund
EPOST: Adressen Gömd