Hem / Tävling / Grenar / Reining

Reining

Reiningen är en sport som passar hela familjen eftersom en välskolad reininghäst fungerar lika bra i skogen som på tävlingsbanan.

Sporten med såväl fart som precision är också väldigt publikfriande. Publiken som tittar på en reiningtävling får vissla, tjoa och klappa händerna hur mycket de vill!

Reiningens ursprung kommer från arbetet med hästar och boskap på en ranch och blev med tiden en tävlingsgren i USA och där erkänd som sport sedan 1949.

Tävla i reining

När du tävlar i reining ska hästen gå villigt (inte visa några tecken på motstånd), ryttaren ska kunna guida hästen och kontrollera varje rörelse hästen gör (hästen ska inte "tänka själv" utan lyssna på sin ryttare).

I en reiningtävling rids ett så kallat mönster dvs olika manövrar i en viss bestämd ordning. Ett reiningmönster rids i galopp och innehåller ett antal manövrar bl a galoppombyten, spinn och sliding stop (reininghästen har speciella bakskor för att kunna utföra sliding stop).

Reining är en bedömningsport och domaren tittar på mjukhet, finess, attityd och snabbhet, detta premieras om det är väl utfört, den som höjer svårighetsgraden är den kontrollerade farten.

I bedömningen av reining utgår bedömningen från start med ”70 poäng”, där ekipaget (ryttare/häst) bortsett från domarens intryck också kan få straffpoäng för uppenbar olydnad eller exempelvis vid fel galopp.

En korrekt utförd manöver ger ”0” (noll), inget avdrag eller påslag. Därefter kan ryttaren med 1⁄2-poängs intervaller, få avdrag eller plussa på med -1 1/2 eller +1 1/2 poäng per manöver. En korrekt ritt med hög svårighetsgrad och med 3 poängs påslag kan då t ex ge 73 poäng, en ritt med avdrag på 3 poäng ger då t ex 67 poäng.

Att tävla reining - lokalt, nationellt och internationellt  (pdf)

  • Läs mer om reining på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Har du funderingar på hur ni kommer igång med tävling och träning? 
Välkommen att kontakta förbundets reiningkommitté