Hem / Aktuellt / Aktuellt / Bragdguld till ridsporten

Bragdguld till ridsporten

För första gången någonsin har ett bragdguld delats ut till ridsporten. 2021 års bragdguldsvinnare är svenska OS-laget i hoppning, för det lika historiska lagguldet på OS i Tokyo.
- Det känns väldigt stort. Jag är givetvis otroligt stolt över att vi får det här fina priset. Konkurrensen detta OS-år var stenhård med flera guldmedaljörer från Tokyo och världsrekordhållare bland bragdkandidaterna. Det vi gjorde i Tokyo, och sättet vi gjorde det på, var verkligen unikt. Jag är glad och stolt över att den fantastiska prestationen gett eko långt utanför ridsportens värld. Det är ryttarna och deras team verkligen värda, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Det vi gjorde i Tokyo, och sättet vi gjorde det på, var verkligen unikt.

I OS-laget red Malin Baryard Johnsson på Indiana, Peder Fredricson på All In och Henrik von Eckermann på King Edward. Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W var reserver på plats.

Senast Sverige tog ett OS-guld i hoppning var för 97 år sedan, 1924 i Paris. Då fanns inte ens Bragdguldet, som började delas ut först året därpå - 1925.

Sedan dess har svenska ryttare varit heta kandidater flera gånger. På senare tid till exempel Rolf-Göran Bengtsson 2008, Sara Algotsson Ostholt 2012 och Peder Fredricson 2016. Men det har aldrig räckt hela vägen fram, förrän nu.

2021 går Svenska Dagbladets Bragdguld till OS-laget i hoppning med motiveringen:

Under OS i Tokyo skrev vårt hopplag historia med en av de sportsligt största händelserna i modern tid och förvandlade samtidigt 2021 till ett av de mest magiska guldåren i ridsporthistorien.

- Under OS i Tokyo skrev vårt hopplag historia med en av de sportsligt största händelserna i modern tid och förvandlade samtidigt 2021 till ett av de mest magiska guldåren i ridsporthistorien. Att de här fantastiska ryttarna och hela teamet runt dem nu får ta emot bragdguldet är minst sagt välförtjänt och ett kvitto på så väl en otrolig prestation och bragd, som allt det hårda jobb som ligger bakom framgångarna, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Bragdguldsvinnare genom åren – hela listan

Återupplev OS-bragden i vår guldtext från Tokyo HÄR