Hem / Aktuellt / Aktuellt / Barnmärken

Barnmärken

Åtta märken för barn och nybörjare i alla åldrar inom ridsporten

Stockholms Läns Ridsportförbund tog fram fem barnmärken för många år sedan, dessa har kompletterats för något år sedan med ytterligare tre märken. Vi skriver att märkena är till för barn upp till 12 år men de är givetvis för alla som är nybörjare inom ridsporten, i alla åldrar, och även för personer med funktionsnedsättning. 

Märkena är praktiska och bygger på att märkestagaren skall visa vad de lärt sig. Nivån på märkena baseras på märkestagarens ökade kunskap. 

Första märket i serien av barnmärken är den röda hästen. Därefter kommer den gröna, den vita, den blå och den gula hästen - dessa märken innefattar ingen ridning. De slutliga märkena i serien är brons, silver och guld hästen som alla tre innefattar moment där märkestagaren rider. 

Det ska vara enkelt att ta barnmärkena, hos föreningen eller ridskolan kan en fritidsledare, ridledare eller liknande ansvara för märkestagningen. Vid märkestagning av de lägre märkena röda hästen till brons hästen kan även ungdomsledare ansvara för märkestagningen. 

Efter att märkestagaren har klarat av och tagit guld hästen är nästa steg att ta SvRFs ryttarmärken som börjar med Ryttarmärke I. Länk till Ryttarmärken.

SVT har en serie program som heter Hopp & Galopp på SVT Play där vi får följa döva ryttaren Aimee som vill lära sig hoppa en bana. För att Aimee ska kunna uppnå sitt mål börjar hon med att ta de olika barnmärkena och vi får följa hennes framsteg i serien. Här kommer ni till SVT Play och serien Hopp & Galopp.

Läs mer om Barnmärkena här.

Här hittar du vår webshop där föreningar från hela landet kan köpa barnmärkena.