Hem / Aktuellt / Aktuellt / Nytt stall för 75 miljoner planeras i Velamsund

Nytt stall för 75 miljoner planeras i Velamsund

Nacka kommun satsar på att bygga en helt ny ridanläggning vid Velamsund efter att det gamla stallet dömdes ut av länsstyrelsen.

I oktober 2020 gjorde länsstyrelsen ett oanmält tillsynsbesök på ridskolan i Velamsund, vilket resulterade i att stallet dömdes ut. Nacka kommun äger stallet på ridanläggningen där Nacka Ridhus AB tillsammans med Nacka Ridklubb driver verksamheten. 

– Vi tar det på allvar och följer alla lagkrav, såklart. Målet är att projektera och sedan bygga så fort som möjligt, säger Gunilla Grudevall-Steen, L, fritidsnämndens ordförande i Nacka kommun.

Stallet är prioriterat, en investering på emot 75 miljoner kronor. Nu är en första åtgärd på gång. Kommunstyrelsen ska investera sju miljoner kronor för projektering av ett nytt stall.
– Det blir mycket pengar till sist, men det är oundvikligt. Stall kostar en hel del, speciellt med de nya krav som ställs. Det ska vara tryggt för djuren och för dem som är i stallet, så det är ingen tvekan om att vi ska göra detta, säger Gunilla Grudevall-Steen.
 
Nu kommer det planeras för att bygga ett stall där 50 hästar och ponnyer får plats. När länsstyrelsen var på besök fanns 26 hästar och 23 ponnyer på anläggningen. 

Ridskoleverksamheten i Velamsund bedrivs genom föreningen Nacka Ridklubb som sköter ungdomsverksamheten, samt en entreprenör, Nacka Ridhus AB, som äger hästarna och genomför ridskoleverksamheten.
Kommunen äger mark och byggnader och hyr ut till Nacka Ridhus AB — förutom det befintliga ridhuset, som ska rivas, som ägs av klubben och står på kommunens mark.

Projekteringen för stallet beräknas pågå fram till februari 2022 och det beräknas vara klart för inflytt i nytt stall sommaren 2023.