Goda exempel

Goda exempel från föreningarna:

Nynäshamns Ridklubb

 • Nynäshamns Ridklubb har under många år satsat på integrering- och inkluderingsprojekt.

Under 2014 och 2015 bedrevs ett flertal projekt riktade till förskolebarn, nyanlända ungdomar och särskolor. Inbjudan gick ut till förskolorna med erbjudande om stallbesök, lite ridning, åka häst och vagn samt möjlighet till korvgrillning. Flera av kommunens förskolor nappade och kom på besök. Direkt efter kunde vi också se en viss ökning i antalet barn som kom på vår prova-på barnridning vi har på lördagar.

I ett projekt, där vi önskade att nå nyanlända ungdomar, gick ut på att vi bjöd in eleverna som gick på individuella språkprogrammet på Nynäshamns gymnasium till stallet under fem veckor. Flera av eleverna hade inte tidigare varit i ett stall eller haft kontakt med en svensk förening. Det var spännande och roliga veckor för alla inblandade. Till exempel behövde vår personal tänka i nya banor i sitt sätt att kommunicera, och för de nyanlända ungdomarna som träffade på en helt ny värld.

På senare år har vi samarbetat med kommunens fritidsgård, Ung Fritid, där ungdomar kunde välja olika teman i några veckor. Vi ingick i temat djur. Hos oss fick barnen hänga i stallet, göra sina läxor samt pyssla om hästarna. Nuvarande aktiviteter som under en lång tid dragit nya medlemmar till klubben är drop-in ridning varje vecka och prova-på ridning under åtta veckor. Ungdomssektionen arbetar mycket för den avsuttna verksamheten. Exempel som har funkat bra är barnkalas samt fotodagar.

Vi ser nu framemot att starta upp Re:Ride och att fortsätta följa Stockholms Läns Ridsportförbunds projekt om integration och inkludering som kan ge oss inspiration och nya vägar att nå ut och sprida vårt intresse.


Haningebygdens Ryttarförening

”Integration och inkludering behöver inte vara stort och svårt, man kan göra mycket i det lilla.”

 • Det bästa med de träffar vi har haft med Stockholms Läns Ridsportförbund är att vi har fått en förståelse för hur mycket vi faktiskt redan gör i verksamheten som rör just integration och inkludering.

Ett projekt vi haft sedan 2018 är gratis prova-på ridning för barn och ungdomar med liten eller ingen ridvana. Vi riktar oss till barn som i normala fall inte kommer i kontakt med ridsporten.
Projektet genomförs med bidrag från Haninge kommuns Lovmedel. Varje barn som kommer får en mentor som hjälper till att göra i ordning hästen och även leder under lektionen. Det är klubbens egna ungdomar och Stallvärdar som är mentorer. Hjälm finns att låna på plats. Aktiviteten har varit fördelat på fyra dagar och två lektionstillfällen per dag. Vi har dessutom valt att endast ha sex deltagare per grupp.

Nästa projekt är att starta upp Re:Ride här på klubben och ridskolan. Det känns väldigt spännande.


Tips:

 • Ta kontakt mer er kommun
  • Kultur- och fritid
  • Integrationssamordnare
  • Föreningskonsulent

 • Sök projektstöd för er inkluderings- och integrationsaktivitet

 • Välkomnande miljö för olika åldrar och bakgrunder
  • Tydlig information och stallregler, om möjligt på olika språk

 • Sprid information om er förening och era aktiviteter
  • Ta hjälp av er kommunkontakt för att nå ut i er kommun

 • https://www.sisuforlag.se/produkt/valkommen-till-stallet/