Hem / Aktuellt / Nyheter / Gudrun Orava

Gudrun Orava 1961-2021

Uppländs ridsport har förlorat en stark brinnande eldsjäl.

I hela sitt liv har Gudrun varit en aktiv del av Uppländsk Ridsport. Som ryttare, funktionär, elev, tränare, förälder och ledare. Listan över Gudruns alla insatser kan göras lång, inte bara i Uppland utan också inom ridsporten i större perspektiv, som anställd på Svenska Ridsportförbundet och som aktiv i många olika sammanhang.2017 förärades hon Svenska Ridsportförbundets förtjänstmedalj i guld för sina insatser. Gudrun hade en framgångsrik tävlingskarriär redan på ponny, men senare även på stor häst. Aktivt stöttad av föräldrarna Harriet och Thorsten. Harriet var en aktiv kraft inom uppländsk ridsport under många, många år – och hennes engagemang fortsatte genom Gudrun, som aldrig tvekade att ta sig an en utmaning.

Vi är många som mött Gudrun i olika ridsportsammanhang; som ordförande för föreningar, som tränare samt som ledamot och ordförande för Upplands Ridsportförbund. Men också i stallet, på ridbanor, terrängbanor och på tävlingar.

De som mött Gudrun kan vittna om ett driv och ett engagemang som aldrig verkade ta slut. Här gällde samma attityd som på tävlingsbanan – var väl förberedd, gör en halvhalt när så behövs och satsa sedan framåt igen!

När Svenska Ridsportförbundet satte visionen ”Svensk Ridsport - världens bästa” var Gudrun inte sen att haka på med ”Uppländsk ridsport – Sveriges bästa”. Distriktet utvecklades mycket under hennes år som ordförande. Alltid med ambitionen att följa de av Svenska Ridsportförbundet uppsatta ramarna, men att ändå göra lite mer och lite bättre för föreningar, och ryttare i Uppland. Ett arbete som fått politiker att ta ridborgarmärket och ministrar att äntra kuskbocken men också påverkat Ridsportförbundets interna arbete genom ett aktivt deltagande i olika interna forum.

Ett exempel på Gudruns initiativförmåga är det projekt som hon lanserade för att öka säkerheten för ryttare och hästar. 

 

Genom att systematiskt kartlägga och informer om inträffade olyckor och tillbud skulle distriktets föreningar och ridskolor tillsammans arbeta för en ännu säkrare sport. Gudruns insatser bäddade för att arbetet nu går vidare på nationell nivå.

Gudruns engagemang för idrotten sträckte sig längre än ridsporten och de senaste åren har hon som ledamot i Upplands Idrottsförbunds styrelse också bidragit till hela idrottens utveckling. Hennes kärlek till hästarna och ridsporten gick dock inte att ta miste på när hon drev på för att förbättra villkoren, öka kunskapen och ständigt utveckla för att hålla sig och ridsporten aktuell.

Det är en stor förlust för svensk ridsport att Gudrun lämnat oss allt för tidigt. Vi är många som kommer sakna hennes kraftfulla engagemang.

Våra tankar är med hennes familj och många vänner i denna stund.

 

Upplands Ridsportförbund kommer att ta initiativ till en kondoleansbok där den som vill dela med sig av sina minnen eller tankar är varmt välkommen att göra det. Boken kommer vi överlämna till familjen.

Givet Coronaläget kommer vi att göra sammanställningen digitalt. Alla som vill dela med sig av en berättelse, ett minne eller en känsla är varmt välkomna att göra det genom att fylla i formuläret: https://forms.gle/piZx6fqHnkR1tRbP8 Eventuella bilder eller dylikt ska mailas till This is a mailto link Om det är svårt att fylla i formuläret går det självklart bra att också maila dina tankar till adressen ovan.

Senast den 16 januari vill vi ha ditt bidrag.