Hem / Fritidsledarprojektet / Om projektet

Om projektet

Bakgrund

Projektet möjliggörs genom projektmedel från Uppsala kommuns kulturförvaltning och startade i september 2020 och är nu inne på sitt andra läsår. 

Syftet

Syftet med projektet är att öka barn och ungdomars tillgång till ridskolemiljön och bidra till en aktiv och meningsfull fritid oavsett ekonomiska förutsättningar för unga i Uppsala Kommun.

Genomförande

Projektet har pågått sedan september 2020 och verksamheten bedrivs ute på de fem ridskolorna som finns inom Uppsala kommun. De aktuella ridskolorna är Uppsala Ponnyklubb, Storvreta Ponnyklubb, Bälinge Ryttarförening, Lurbo Ridklubb och Upplands Västmanlands Fältrittklubb. Varje ridskola har tillgång till en fritidsledare två till tre eftermiddagar per vecka beroende på storlek på ungdomsverksamheten totalt har projektet 45 timmar med verksamhet ute på ridskolorna per vecka. 

Fritidsledarna har sin anställning hos Uppland Ridsportförbund med uppdrag att stötta och utveckla fritidsverksamheten hos de fem ridskolorna. Fritidsledarna har i uppgift att i samråd med ridskolorna att sätta ihop aktivitets-/utbildningsplaner för att fortsätta utveckling av föreningens egna ideella satsning utan att ersätta den. Projektets styrka blir då att vi kan komplettera ridskolornas egna verksamheter med personer som är speciellt anställd för att ansvara för fritidsverksamheten utöver ridskolornas egna stallvärdar/stallvärdinnor, ungdomsledare, ungdomssektioner eller stallmor/far föräldrar som hjälper till i stallet på ideellbasis utan att det blir en extra kostnad eller merjobb för ridskolan.

Projektet har till målsättning att vi även ska fokucera upp ungdomar i idrottssvaga områden och introducera dem till ridsporten, detta arbete sker både i den dagliga verksamheten som i den uppsökande verkamhet där vi samarbetar fritdisklubbarna i de idrottsvaga områdern genom att bjuda in och bussa fritidsklubbar till specifika prova på dagar.

Vanligt förekommande aktiviteter: 

  • pyssel
  • bakning
  • film/bio kvällar
  • käpphästbygge
  • käpphästaktiviteter
  • stallhäng
  • rykttävlingar 

och mycket mycket mer.

Har du frågor om fritidsledarprojektet kontaktar du Johanna Blom på 018-4440460 eller någon av våra friditsledare