Hem / Utbildning / Ledarutbildningar / Grönt kort

Grönt kort

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.
Följande åldersgränser gäller:
 • Alla från 14 år och uppåt ska delta i en obligatoriskt Grönt kort kurs. Från och med 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget grönt kort.
 • Från och med det år den tävlande fyller 13 år kan han/hon själv gå grönt kort kursen och avlägga proven.
 • För barn upp till och med 13 år gäller att målsman/vuxen person som idag inte har Grönt kort ska delta i kursen, och ta Grönt kort samt därefter ansvara för barnet och dess handlingar under tävling. Barnet rekommenderas delta på kursen tillsammans målsman/vuxen person.
Uppsuttna krav gäller dock inte målsman, det är den tävlandes kunskap som ska intygas. Ridkunskapen och de praktiska delarna, visa häst vid hand, på/av täcke, säkerhetsknut, lastning och visitering intygas av lägst Ridlärare Level 1 eller C-tränare. Barn som är 12 år eller yngre och deltar tillsammans med målsman/annan vuxen, ska inte erlägga kursavgift.

Föreningen kan själva välja att genomföra en praktisk dag för deltagarna och andra medlemmar att öva/genomföra de praktiska momenten innan Grönt kort kursens start, för att få intyget på de praktiska färdigheterna underskrivet. Det ingår ej i kursavgiften för Grönt kort och är ett förkunskapskrav.

Vad krävs för att få gå en Grönt kort kurs?

För att delta i en Grönt kort kurs måste man ha vissa förkunskaper:
 • Ryttaren ska med en god sits på ett säkert, balanserat och följsamt sätt kunna rida hästen i samtliga gångarter. (inkluderar sadling, tränsning, visitering m.m.)
  Kusken ska visa körning på ett säkert och balanserat sätt, på ett fyrkantigt spår, i skritt och trav samt göra halt. (inkluderar selning, tränsning, visitering m.m.)
  Linförare ska ha gått en linförarkurs med godkänt resultat.
  Förkunskapskrav för voltigör är att på ett tryggt och säkert sätt kunna visa grundövningar för minst lättklass i skritt. Kunna hantera hästen på ett säkert sätt från marken vid skötsel, samt medverka vid av- och påklädning av hästens voltigeutrustning
 • För funktionsnedsatta med fysiska problem krävs endast rid/körprov. Rid/körprovet ska vara individanpassat.
 • För personer med intellektuell funktionsnedsättning, krävs inget eget Grönt kort. Personen tävlar på målsmans eller annan myndig persons Grön kort. Exempel på prestation som motsvarar ovanstående krav i samtliga grenar är:
 • Genomfört och godkänt lägst märke III.
 • Fullföljt en start i någon av grenens lägsta tävlingsklass på klubbtävling.

Uppsuttna krav gäller inte målsman, annan myndig person samt kusk. Uppsuttna krav gäller istället för ryttaren under 14 år. (gäller inte funktionsnedsatta med intellektuell funktionsnedsättning) Detta ska intygas av Svensk Ridlärare lägst level I eller licensierad tränare med lägst C-tränarbehörighet. Det är också viktigt att deltagarna har förkunskaper kring häst och hästhantering.

Den baskunskap som finns samlad på www.ridsport.se/hästkunskap är en bra grund.

Registrering av gamla gröna kort taga hos föreningar tillhörande Upplands Ridsportförbund. 

Har du ett gammalt grönt kort som inte är registrerat i tdb? Är det inte äldre än 10 år så kan vi hjälpa dig, är det äldre än 10 år så ska provet skrivas på nytt. 
OBS! Vi registrerar inte kort som är äldre än 10 år.

Administrationsavgift: vi tar ut en administrationsavgift på 150 kr för registrering av gamla grön kort.
Avgiften kan betalas antingen på faktura eller via swish. 
Provskrivning (på kansliet) under kontorstid (gäller bara personer vars GK är äldre än 10 år): 150 kr. Kontakta kansliet för att boka tid.  

Vill du ha hjälp med att registera ditt gröna kort mejla till: This is a mailto link