Hem / Utbildning / Ledarutbildningar / Funktionsnedsättning

Funktionsnedsatt och delaktighet steg 1-3

Svenska Ridsportförbundet bedriver en ledarutbildning för dig som arbetar med ryttare och kuskar med funktionsnedsättning. Ledarutbildningen Funktionsnedsatt och delaktighet (FU) består av tre steg. Utbildningen riktar sig till Dig som vill ha bättre kunskaper kring förbundets verksamhet med ryttare med någon form av funktionsnedsättning. Det första steget kan arrangeras på olika sätt., över en helg, en heldag eller som studiecirkel.

Värmlands Ridsportförbund försöker årligen erbjuda denna kurs men det går även bra att arrangera den på ridklubben. Till FU 1 används studiematerialet " Låt alla växa" som finns att köpa hos Idrottsbokhandeln.

Kursen riktar sig dels till yrkesverksamma som vill ha kompletterande kunskap kring att arbeta med ryttare med funktionsnedsättning, dels till dem som kommer ifrån t ex daglig verksamhet, boenden, är personlig assistent eller kanske anhörig. Kursens syfte är att ge deltagarna en gemensam grund och kunskaper så att de kan vara behjälpliga vid och/eller bedriva verksamhet på klubben för ryttare med någon form av funktionsnedsättning. Kursen består av både en teoretisk del och en praktisk.

FU steg 2 arrangeras av Svenska Ridsportförbundet centralt, oftast två gånger per år, i april och i oktober. För att gå kursen krävs att man ha gått steg 1. Kursen är upplagd i block kring olika funktionsnedsättningar, där det sker en fördjupning i området jämfört med steg 1. Utgångspunkten för kursen är hur respektive funktionsnedsättning påverkar ridningen och vad som är viktigt att veta och tänka på. Kursen genomförs fredag till söndag och består främst av teori, men även en del praktiska moment ingår samt även grupparbeten.

FU steg 3 arrangeras också av Svenska Ridsportförbundet och riktar sig till den som arbetar som instruktör för ryttare med funktionsnedsättning. Många av dessa saknar formell instruktörsutbildning och kursen syftar till att försöka ge en viss kunskap i pedagogik för instruktörer, instruktionsmetodik och viss ridlära. Säkerhet, tillgänglighet, lektionsidéer är exempel på andra större delar i kursens innehåll. Kursen består av sex utbildningsdagar, uppdelat på två tillfällen med ungefär en månads mellanrum.

Mer om Funktionsnedsatt och deaktighet kan du läsa här på Svenska Ridsportförbundets hemsida.