Hem / Tävling / Disciplinerna / Sportkörning / Västgötakuskar tog silver i riksfinal på Gotland

Västgötakuskar tog silver i riksfinal på Gotland

Silver i riksfinalen

Billingens distansridklubbs körlag kom på en hedrande silverplats i riksfinalen. De kom hem med rosetter och priser och en fantastisk erfarenhet rikare. Att kunna resa alla tillsammans i samma hästlastbuss, stärkte lagandan. Lagledaren Klas Dverstorp och hans fru Madeléne – som tävlar på internationell nivå i körning– ställde sin hästbil och sitt coachande till lagets förfogande.

Klockan fyra på fredagsmorgonen den 13 maj stuvades tre ponnyer, åtta personer  – tre kuskar, medhjälpare och chaufförer – och tre vagnar i en nylackad blå hästlastbuss. De ställde kosan mot färjan i Nynäshamn och målet var Gotland där Billingens distansridklubbs körekipage deltog i lagseriekörningens riksfinal.

 Lagserien är en introduktionstävling för nyblivna kuskar och/eller hästar. I laget som tävlat på flera platser under förra året – i Götene, Vartofta och Tranemo – ingår Annika Jonsson från Töreboda med shetlandsponnyn Myzak, Pernilla Lamprecht från Mariestad med shetlandsponnyn Lukas och Maja Cidh från Lerdala med welsh mountain ponnyn Lucky Luke.

  Den 14 och 15 maj arrangerade Hemseortens ridklubb på Gotland riksfinal i körserien. Tävlingsplatsen var Gropen i Stånga, en bra bit från Visby.

  Det gick bra för våra västgötska ekipage. Tävlingen var en fullständig körtävling, vilket innebär att man ena dagen tävlar i såväl dressyrkörning som precision och den andra i maratonkörning.

  Vackra rosetter prydde de duktiga ponnyerna. Från vänster Annika Jonsson och Myzak som segrade i precisionen, mitten Maja Cidh med Lucky Luke som segrade i maraton och Pernilla Lamprecht med Lukas som kom trea i maraton,

 

 Seger i precisionen

I dressyren bedöms hästens rörelser efter ett visst program. I precisionen ska häst och vagn på snabbast tid ta sig igenom upp till 18 portar arrangerade av koner, utan att knuffa ner någon boll, som balanserar på konens topp. Kör man för långsamt eller stöter ner någon boll får man straffpoäng. I riksfinalens precision vann Annika Jonsson med Myzak. 

 Seger och brons i maraton

Den andra tävlingsdagen ägnades åt maraton, som visar både hästens uthållighet och kuskens skicklighet att styra vagnen genom fasta hinder som kan bestå av trädstammar och stora stenar. Den tävlingen är upplagd så att ekipaget ska klara av en långdistans på över 5 km inom idealtid samt en sträcka på nästan 1 km där hästen endast får skritta. För skrittsträcken är en maxtid uppsatt, som hästen måste klara sig under, för att inte få straffpoäng.

 I maratons sista moment i lätt klass är distansen runt 5 km och där ska kusken köra sin häst genom pliktportar och igenom flera hinder med upp till fyra olika portar som ska tas i rätt ordning och på tid. Den som har snabbaste tiden i hindren och är utan straffpoäng för överskriden totaltid, vinner tävlingen.

 Maja Cidh med Lucky Luke segrade i maraton och Pernilla Lamprecht kom på tredje plats.