Hem / Tävling / Grenar / Voltige

Voltige

Voltige är sporten - eller balansövningen - som föddes inom kavalleriet. Som publik- och tävlingsgren är den relativt ny.

Voltigen har som mål att "vara en lagsport för ungdomar där man genom träning och tävling uppnår en fin gemenskaps- och samhörighetskänsla".

Voltige är en mycket fysisk aktivitet med mycket hästkontakt. Det krävs inga förkunskaper inom ridning, men det kan naturligtvis underlätta utvecklingen. 

Voltige tävlas i en obligatorisk och en fri avdelning (kür) med egen vald musik. Samtliga voltigörer måste visa alla de obligatoriska övningarna och minst en övning ur det fria programmet. De åtta obligatoriska övningarna ska genomföras i bestämd ordning och i ett block.

Varje övning bedöms från 0 till 10 poäng och avdrag görs bland annat om voltigören glömmer att stå på knä före fana och stående eller om han/hon faller i avhoppet. Det fria programmet bedöms ur sin svårighetsgrad, sin sammansättning och sitt utförande (mekanik, smidighet, höjd och schvung), och programmet ska vara omväxlande.

  • Läs mer om voltige på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Har du frågor gällande voltige? Tävling, tränare, grenledare, kontakta kansliet

Här finns karta över de föreningar som har voltige