Hem / Tävling / Grenar / Fälttävlan

Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", dvs den kompletta tävlingen. En utmärkt beskrivning av ridsportens tuffaste gren som innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning.

Tävlingen inleds vanligtvis med en hästbesiktning, för att garantera att hästen är vid god hälsa och har en chans att genomföra tävlingen på ett bra sätt. Vid tävlingar på lägre nivå genomförs ibland besiktningen efter antingen dressyr – eller hoppmomentet. Vid de större tävlingarna som innehåller svårare klasser och genomförs över tre dagar inleds alltid sista dagen med ytterligare en hästbesiktning. När ordföranden i Ground Jury lyfter på den obligatoriska kubben kan ekipaget andas ut, då är de godkända för start. Det är mera regel än undantag att någon eller några hästar faller bort här.

Dressyr

Det gäller att visa upp en lydig och mjuk häst, problemet är bara att den topptränade fälttävlanshästen är en veritabel krutdurk! Hur många domare som dömer ett specifikt program beror på vilken nivå och klass tävlingen avgörs i. Domaren/Domarna sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningspunkterna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.

Terrängritt

Terrängprovet är höjdpunkten i fälttävlan. Den är spektakulär och består av ett varierande antal fasta hinder. Under de riktigt stora tävlingarna kan terrängrittens sträckning vara över en halv mil och innehålla över 30-talet hinder. Det gäller att ryttaren har en noggrann plan över sin ritt med en linje för varje hinder. Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar, där den snabbaste vägen samtidigt är den svåraste. Terrängritten kräver en helt annan hoppteknik av hästen än banhoppning. Terränghinder hoppas i högt tempo, hästen tar långa språng, hindren är fasta och om hästen slår i lite så händer ingenting.

Banhoppning

I banhoppning skall hästen gå i ett långsammare tempo än i terrängen, hoppa av närmare hindren och hoppa högt utan att toucha för då riskerar bommarna att rulla ned. Hoppningen är dessutom ett nervprov som ibland rids i omvänd startordning, dvs den som leder rider sist. En enda rivning kan bokstavligt talat betyda vinna eller försvinna.

Det är också denna nervkittlade spänning som gör fälttävlan till den fantastiska sport som den är, tävlingen är inte avgjord förrän alla ekipage har genomfört alla momenten.

Fälttävlansmärket

Allt fler vill glädjande nog prova på sporten. Fälttävlan är en tuff sport med höga säkerhetskrav, ett måste för att sporten ska kunna leva vidare. Hästen måste vara lämpad, ha kondition och vilja. Ryttaren måste ha omdöme, kunskap om hästen både fysiskt och psykiskt samt veta hur man rider an på olika typhinder i terrängen. Genom att ryttaren har allsidiga kunskaper, höjs även säkerheten inom sporten.

För att tävla fälttävlan på nivån P70 eller UH90/H90 och på nivåerna däröver måste ryttaren inneha Fälttävlansmärke. Fälttävlansmärket ska ses som en hjälp och introduktion in i sporten, där den som vill börja rida fälttävlan får en chans att pröva på de olika momenten.

Fälttävlansmärke för ponny gäller endast för ponny och Fälttävlansmärke häst gäller endast för häst.

Vill du ta märket kontakta ditt distrikt, de vet vart du ska vända dig. Även klubbar som arrangerar fälttävlan kan ofta ge tips om tränare som arrangerar kurser för fälttävlansmärket.

  • Läs mer om Fälttävlan på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Har du frågor och funderingar om fälttävlan, tävlingar, tränare, grenledare etc kontakta kansliet