Jonathan Medin, Gudrun Orava och Lisa Sannervik
FOTO: Carin Wrange

Samarbete mot sadelstölder

2017-10-31

Sadelstölder upprör hästägare

Häst- och stallägare i mellan-Sverige har fått nog. Nu måste det bli stopp på alla sadelstölder. Vad kan och får man göra för att stoppa tjuvarna? Är det tillåtet att sätta upp kameror, vilken typ av lås behövs och täcker försäkringen sadelstölden?

Det var många frågor kring stulna sadlar som diskuterades vid det möte som arrangerades 31 oktober av Upplands ridsportförbund tillsammans med polisen och försäkringsbolaget Folksam. Ett 60-tal personer deltog.

-          Under perioden 11 september till 23 oktober var det 18  inbrott som resulterade i 69 stulna sadlar av dyra märken bara inom region mitt, berättade Lisa Sannervik, informationsansvarig vid polisen och själv aktiv ryttare.

Alla inbrott har skett nattetid och hittills finns varken vittnen eller andra iakttagelser som kan hjälpa polisen i arbetet. I de flesta stall har tjuvarna i första hand tagit de dyrare sadlarna och lämnat billigare utrustning. Trots att ingen hittills har gripits för stölderna misstänker polisen att det rör sig om ligor som specialiserat sig på just sadlar och dyrbar utrustning. Troligen har sadlarna fraktats ut ur landet, en av de stulna sadlarna under året har hittats i Polen.

-          Vi behöver både tips och teorier från hästägare för att komma vidare i arbetet, betonade Lisa Sannervik.

En av de drabbade är dressyrryttaren Jonathan Medin som driver ett större stall i Örsundsbro mellan Uppsala och Enköping. Hos honom blev ett 10-tal sadlar stulna en natt i oktober. Tjuvarna bröt sönder låset till sadelkammaren och försvann utan att någon på gården märkte något.

-          Vi planerar nu att installera kameraövervakning i stallet samt ett larm. Det känns viktigt att vi skapar ett utrymme som är väldigt svårt att komma in i för tjuvarna, sade han.

Ingen av de stulna sadlarna i stallet i Örsundsbro hade någon form av märkning vilket kan göra det svårare att spåra dem. Men Jonathan Medin, som dessutom jobbar som ombud för Folksam, försäkrade att var och ens hemförsäkring ska täcka värdet av de stulna sadlarna. Han uppmanade alla att ha bra dokumentation på sina sadlar, bildbevis på när den köptes, vad den kostade och vilket tillverkningsnummer den har.

Diskussionen under mötet handlade mycket om hur man bör tänka och göra för att på alla sätt försvåra för eventuella tjuvar i stallarna. Lisa Sannervik påpekade flera gånger att häst- och stallägare ska göra  det så besvärligt som möjligt för objudna gäster.

-          Tänk som en tjuv, sätt på er tjuvglasöon och se er omkring. Vad är det som skrämmer en tjuv, hur stor är risken för att bli upptäckt? Sätt upp rörelselampor, installera larm, sätt upp kameror (tillåtet på privat mark), märk era sadlar med DNA, starta samverkan och snabb kommunikation mellan stallar och hästägare.

-           Ser ni någon okänd bil eller person komma till stallet, registrera bilnummer och färg på fordonet, kanske antal personer och kön.

-          Och skulle ni skulle bli vittne till ett pågående inbrott i stallet, kontakta polisen direkt via 112. Känn er inte tvingade att själva ingripa, det kan vara farligt. Om ni upptäcker inbrottet först efter några timmar är det bättre att ringa 114 14 för att anmäla brott.

Text och foto: Carin Wrange

Hör P4 Radio Uppland rapportera om samarbetet:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6811208

Läs Hippsons artikel från kvällen:

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/polisen-handfallen-vid-sadelstolder-ofta-valdigt.htm

 

Samarbete mot sadelstölder.1

Sponsorer

Annons