Annons

    Hem / Grenar / Parasport / Klassificering

Klassificering

För att tävla i paradressyr från och med 2* nivå, samt i parakörning från LA måste du klassificera dig och få ett medicinskt kort. Du kan också göra en klassificering för att få tävla med hjälpmedel.

Klassificering är en undersökning där ryttarens/kuskens fysiska förmåga att framföra sin häst på tävlingsbanan bedöms. Det leder till att utövare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra på ett sportsligt och rättvist sätt. Bedömningen utförs av Svenska Ridsportförbundets eller FEIs speciellt utbildade klassificerare.

Bedömningen visar vilken profil utövaren har och detta i sin tur vilken grad man tävlar i.  Beroende på vilken profil du har får du även rätt att använda en del hjälpmedel. Efter klassificeringen skickas ett medicinskt kort hem på posten som visar profil, grad och vilka hjälpmedel utövaren tillåts tävla med. 

Vanliga hjälpmedel för ryttare kan vara ett eller två spön, öglor på tyglarna eller att sätta fast foten med gummisnodd i stigbygeln. För en kusk kan det vara att groomen har rätt att hålla i pisken samt sköta bromsen på vagnen, öglor på tömmarna eller specialutformade vagnar.

Klassificeringstillfällen

Nästa klassificeringstillfälle kommer att vara på Strömsholm 27-29 maj 2022.

Vid detta tillfälle kommer vi ha en internationell klassificerare så vi behöver era läkarintyg inskickade på engelska. 

Kuskar behöver ej göra prov med häst men för ryttare kommer det även vara ridprov så häst ska medtagas. Ridprovet görs för att få en bättre bild och för att klassificeraren ska göra en korrekt bedömning, samt för att ryttaren ska få med sig värdefulla tips om hjälpmedel etcetera med sig hem.

En generell dispens utfärdades av Tävlingssektionen på grund av de restriktioner som varit:
Personer som skulle omklassificeras 2020 har generell dispens till september 2021
Personer som ska omklassificeras under 2021 har dispens till augusti 2022. 

Anmälan:
För att anmäla dig till klassificering fyll i följande tre formulär samt bifoga läkarintyg.

Skickas till This is a mailto link

Vem kan klassificeras?

Alla funktionsnedsättningar är olika, vilket gör det svårt att skriva ett regelverk som täcker alla. De nedsättningar som omfattas i dagsläget ska vara permanenta och kunna mätas objektivt. För att kunna klassificeras måste ryttaren/kusken ha en nedsättning i muskelstyrka, ledrörlighet eller koordination i någon arm/ben eller i bålen med minst 15 %.

Svenska Ridsportförbundet följer FEI:s regler vad det gäller klassificering. Vill du läsa mer ingående hittar du FEI Classification Manual HÄR

Har du frågor om klassificering kontakta Svenska Ridsporförbundets Parasamordnare

Linn Ericsson, This is a mailto link