Annons

    Hem / Grenar / Parasport / Klassificering

Klassificering

För att tävla i paradressyr från och med regional nivå, samt i parakörning från LA kan du klassificera dig och få ett medicinskt kort.

Det medicinska kortet visar vilken profil och grad (tävlingsklass) utövaren tillhör. Beroende på vilken profil du har får du även rätt att använda en del hjälpmedel.

Vanliga hjälpmedel för ryttare kan vara ett eller två spön, öglor på tyglarna eller att sätta fast foten med gummisnodd i stigbygeln. För en kusk kan det vara att groomen har rätt att hålla i pisken samt sköta bromsen på vagnen, öglor på tömmarna eller specialutformade vagnar.

Klassificering är en undersökning där man bedömer ryttarens/kuskens fysiska förmåga att framföra sin häst på tävlingsbanan. Det leder till att utövare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra på ett sportsligt och rättvist sätt. Bedömningen utförs av Svenska Ridsportförbundets speciellt utbildade sjukgymnaster.

Klassificering 

På grund av rådande läge så har vi inte möjlighet att genomföra klassificeringar som planerat. 
Så snart klassificeringen kan komma igång igen, så lägger vi ut inbjudan här.
En generell dispens för omklassificeringar har utfärdats av Tävlingssektionen:
Personer som skulle omklassificeras 2020 har generell dispens till september 2021
Personer som ska omklassificeras under 2021 har dispens till augusti 2022

Ansökan klassificering (word)
Skickas till This is a mailto link

Svenska Ridsportförbundet följer FEI:s regler vad det gäller klassificering Vill du läsa mer ingående hittar du FEI Classification Manual HÄR

Vem kan klassificeras?

Alla funktionsnedsättningar är olika, vilket gör det svårt att skriva ett regelverk som täcker alla. De nedsättningar som omfattas i dagsläget ska vara permanenta och kunna mätas objektivt. För att kunna klassificeras måste ryttaren/kusken ha en nedsättning i muskelstyrka, ledrörlighet eller koordination i någon arm/ben eller i bålen med minst 15 %.