Annons

    Hem / Grenar / Parasport / Special Olympics

Special Olympics

Special Olympics är en organisation som vänder sig till idrottare med en intellektuell funktionsnedsättning.

Organisationen startades i USA och är nu etablerad över hela världen. Vart fjärde år håller man sommar- resp. vinterspel (motsvarande Olympiska och Paralympicspelen). 

Ridningen inom Special Olympics

I Sverige kan man tävla både på egen häst eller låna häst av tävlingsarrangören. Internationellt rider man endast på lånade hästar.

Ryttare som fått profil 39 som nationell/internationell klassificering omfattas av Special Olympics. För att klassificeras inom Special Olympics krävs ett psykologutlåtande som intygar den intellektuella funktionsnedsättningen. Intyget skickas till ansvarig tjänsteman på kansliet.

På regional och lokal tävling får ryttaren välja att rida dressyrprogram i skritt, program med både skritt och trav eller program som innehåller alla gångarterna skritt, trav och galopp. Skritt och skritt/trav programmen får ridas med ledare.

Nationell tävling är öppen för ryttare som deltagit på minst två regionala tävlingar under tävlingsåret eller året innan. Annars samma regler som regional tävling. För 2021 gäller, på grund av pandemin, särskilda reger - se Regler för Nationella Spel

Elittävling är öppen för ryttare som deltagit på minst två nationella tävlingar under tävlingsåret eller året innan. SM är ett exempel på en elittävling.

Internationellt får ryttare som deltar i Special Olympics välja tillsammans med sin tränare om ryttaren vill enbart rida skritt program, skritt/trav program eller skritt/trav/galopp program.