Annons

    Hem / Grenar / Parasport / Tävling

Tävling

I Sverige och internationellt delas ryttarna upp i olika grader (kategorier), för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt där ryttare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra.

Vid tävlingar i Sverige rids oftast FEI:s internationella dressyrprogram, som är speciellt utformade att passa de olika graderna. Det finns även svenska dressyrprogram, från ridning i endast skritt till mer avancerade rörelser i galopp.

Dressyrprogram:

  • Grad 1 – rörelser i skritt.
  • Grad 2 – rörelser i skritt och trav.
  • Grad 3 – rörelser i skritt och en mer sammanhängande travdel.
  • Grad 4 – rörelser i skritt, trav och galopp. De internationella programmen motsvarar ungefär LA.
  • Grad 5 – rörelser i skritt, trav och galopp. De internationella programmen motsvarar ungefär MSV C. 

Vid anmälan till tävling behöver ryttaren skicka in lite information till tävlingsarrangören. I propositionen brukar det ofta stå att arrangören vill att du bifogar Parabilaga (word). 

På klubb- och 1* tävlingar kan man i paraklasser tävla utan medicinskt kort (klassificering) och i valfri svårighetsgrad. För att starta på 2*/3*/4*/5* tävling för ryttare med funktionsnedsättning krävs:

  • klassificering/medicinskt kort.
  • att ryttaren startar i den grad som anges på det medicinska kortet.
  • att ryttaren är kvalificerad enligt gällande regler TR II mom 207.

Sportkörning

Sportkörning för kuskar med funktionsnedsättning går till som en vanlig körtävling med få undantag. En dressyrdel, en precisionsdel och en maratondel som slås ihop till ett totalresultat. Minsta antalet straff vinner.

Samma straffpoäng delas ut som på en ”vanlig” körtävling. I de nationella tävlingarna är det samma dressyrprogram som för de andra kuskarna, men det kan vara en speciell klass - FU klass om det blir tillräckligt antal startande.
I lätta klasser får man starta i paraklass utan medicinskt kort. Om inte paraklass erbjuds så ta kontakt med arrangör för att se hur du som parakusk anmäler dig (om det inte står i propositionen).

I internationella tävlingar delar man upp kuskarna i två grupper; klass 1 och klass 2. Klass 2 är kuskar med mindre funktionsnedsättning än klass 1.